Er was eens een periode in het jaar, dat je over onze favoriete sport niets hoorde, zag of las. De competitie was afgelopen, de kampioen bekend, de zomer naderde en de voetbalfans en voetbaljournalisten hadden rust, die werd opgevuld door de wielergekte rond de Tour de France. “Er was eens…”, zo beginnen sprookjes, maar het was toen echt zo!

Door fenomenen als”Voetbal Inside”, Fox Sport en het Sportjournaal worden we 24 uur per dag geconfronteerd met de voetbalactualiteit. Elke dag bieden de diverse media een keur aan informatie, niet allemaal even juist, maar dat is van minder belang: het “vult” weer lekker.

Hoeveel artikelen zijn al niet verschenen over een mogelijke transfer van Bergwijn naar Ajax, hoevaak is dat ook al weer niet weersproken? Steven Berghuis is al diverse keren “verkocht” aan de Amsterdammers én aan PSV, Clasie is al vertrokken naar AZ, De Ligt gaat vandaag naar PSG, morgen naar Barcelona en heeft overmorgen getekend bij Manchester City…

Soms heb je het idee dat die “zomerstilte” wordt gebruikt om een proefballonnetje op te laten. Eigenlijk is dat de favoriete hobby van Klaas Dijkhof van de VVD, maar ook de KNVB ziet daar mogelijkheden. Chris Woerts, ja inderdaad díe Chris Woerts, bedacht dat er meer geld uit het FOX-contract te peuren was: naast wedstrijden zondag om 12.30, 14.30 en 16.45 uur kon ook om 20.00 uur nog gespeeld worden! Nog geen echt voorstel, gewoon een gedachte…

Tot mijn grote vreugde kwam er van veel kanten tegengas! De fans zagen het tijdstip totaal niet zitten: neem bij voorbeeld een uitwedstrijd bij FC Groningen! Je bent dik na middernacht thuis! En met je kind een thuiswedstrijd op zondagavond bezoeken leverde op maandagmorgen slaperige kids in de klas op. Gelukkig zagen de clubs het al evenmin zitten en toen de diverse gemeentevertegenwoordigers allerlei bezwaren van organisatorische aard naar voren brachten werd de KNVB-keutel weer snel ingetrokken.

Het zal niemand ontgaan zijn dat de WK voor vrouwen momenteel wordt gespeeld. Over de meest suffige wedstrijden wordt op drie tv-zenders tegelijk de tijd vol gekletst. Het amusementsniveau van de matches is in deze fase te vaak beroerd, het vermaak dat de deskundigen bieden na zo’n prut pot is meestal tenenkrommend, ik krijg zelfs heimwee naar Harry Vermeegen! Ik zal verder niet ingaan op het toernooi, als je dat wil volgen zet je maar een willekeurige zender aan.

Een veel interessanter toernooi was het WK onder 20! Daar liep in Polen een aantal grote talenten rond. Italië ging er in de halve finale uit tegen Oekraïne, Zuid-Korea pakte Equador. In de finale was het team Oekraïne te sterk, de Aziaten kwamen wel op voorsprong maar gingen met 3-1 de boot in. Goede spelers in beide teams! Maar van buiten de EU, dus duur aan salarissen en in ons land alleen voor de FC Gloeilamp en 020 betaalbaar.

Tot slot: ik begreep dat een delegatie rond Jan de Jong naar Azië is gereisd om interesse van sponsoren te werven. Ik ben hier in Nederland al begonnen! Chinees restaurant De Lange Trap biedt de selectie na elke overwinning gratis Babi Pangang aan. De bekende mobiele telefoonleverancier Quasi Gut levert elke speler een mobiele telefoon. De Koreaanse scooterfabriek Lecker Boggie sponsort voor het bestuur een vervoermiddel in de clubkleuren, helaas de kleuren van het uit-tenue. De grote On Line-leverancier Ali Baba sponsort een Chinese speler. Levertijd 8 weken, met omruilgarantie!