Advocaat van goede zaken?

0
394

Advocaten hebben niet altijd een goede naam, de uitdrukking “een advocaat van kwade zaken” geeft al aan dat de beroepsgroep wel eens in een kwaad daglicht wordt gesteld door het kritisch publiek.

Nu heeft Dickie naast veel positieve credits ook wat negatieve recensies. Voor kenners is zijn wissel van Robben tijdens een WK nog steeds een grote blunder, zijn toenmalige assistent Willem van Hanegem oordeelde achteraf dat hij zijn goede vriend “voor zijn kop had moeten slaan!”

Een tweede aspect dat je veel tegenkomt in beschouwingen van zijn persoonlijkheid is het feit dat volgens sommige journalisten Dicks bankrekening nog belangrijker is dan sportief succes.

Anders gezegd: de hoogte van zijn salaris is belangrijker dan het sportief perspectief.

Dat laatste lijkt in dit geval geen rol te spelen. Feyenoord heeft geen bakken vol euro’s om topgages aan een nieuwe trainer te betalen, zeker nu ook het vertrekkende trainersteam J.P., Makaay, en Landzaat een afkoopsom mee zullen krijgen. En de nieuwe assistenten De Wolf en Pot komen ook niet voor een consumptiebon.

Het was een voor de hand liggende keus: Advocaat heeft zijn sporen verdiend. Hij is volkomen onafhankelijk en zal zijn aanpak niet laten beïnvloeden door Troost, Koevermans of de RvC. Voor de poen hoeft hij het niet te doen, hij is net als tijdens zijn coaching van Gio echt betrokken.

Een tweede pluspunt, dat samenhangt met het vorige, is de constatering dat hij hard zal ingrijpen bij elke vorm van “haantjesgedrag”: slechts één ding telt voor hem: inzet, inzet!

Sommige commentatoren vrezen dat Advocaat wat huiverig is om jonge spelers in te passen. Ik ben daar positiever over, al was het alleen maar omdat Dick niet veel keus heeft…..

Één ding was zeker, er moest iets gebeuren. Zo doormodderen was geen optie! Toch zit er een risico aan wat nu te gebeuren staat. Laten we er nu eens vanuit gaan dat we weer punten gaan pakken en acceptabel spelen. Op zich prima, graag zelfs!

Maar dan dreigt het onderliggende probleem door te sudderen: een uiterst kwetsbare bestuursstructuur met een gebrek aan beleid…..

Het zal niet in Dicks taakomschrijving staan dat hij op die punten wat moet doen, maar ik zou onze Advocaat willen vragen een stevig pleidooi over dit onderwerp te houden!