Als mijn haar maar goed zit…..

0
598

Na afloop van een van de matches van de Nederlandse vrouwen zat ik met voetbalvriend Jan meteen biertje na te praten. “Weet je,” sprak mijn vriend, “leuk hoor, al die wapperende paardenstaarten, maar ik heb er zo mijn twijfels bij. Kijk, bij hockey dartelt men ook getooid met die haardos over het veld, maar er is een essentieel verschil: bij hockey hoef je niet te koppen…”

Ik nam een slok van mijn bier en dacht na. “Weet je,” zei ik, “het opvallende is dat bij de vrouwen het aantal verschillende kapsels veel lager is dan bij mannen. Je hebt gelijk, meer dan 60% van de speelsters heeft een zelfde soort paardenstaart! En als je dan de staarten die zijn verwerkt in een soort knotje nog meetelt ligt dat aantal nog hoger!” Gezamenlijk kwamen we tot de conclusie dat vrouwen een minder individualistische haardracht hebben op het veld dan mannen. Waarom dat zo was, we hadden geen idee.

Ik besloot me eens wat nader in het onderwerp te verdiepen. Al snel vond ik op internet de website “nextbestbarber.com“. Kapper Jay legde uit waarom mannen zo veel aandacht aan hun haar besteden: “Met een goed kapsel voel je je als voetballer veel zelfverzekerder en dat is al de basis van de overwinning.” Hij noemde als voorbeelden David Beckham, Paul Bogba en onze Memphis. Kapper Jay ging nog verder: “Net zoals elk voetbalteam een masseur en een coach heeft, zou er ook een kapper in het team moeten zitten!” Jay verwees naar Cristiano Ronaldo. De Portugees liet tijdens een Champions Leaguewedstrijd in de rust de kapper naar de kleedkamer komen, om Ronaldo’s haar bij te werken. En na de rust, met een bijgewerkte coiffure, maakte hij een briljante kopbalgoal, waardoor de overwinning naar zijn ploeg ging…… Over vrouwenteams spreekt Jay niet, wellicht ligt daar niet zo zijn interesse.

Nu denk ik dat Jaap Stam gezien zijn haarstijl niet onmiddellijk een van de fameuze barbershop-vaklieden aan zijn technische staf zal toevoegen, alhoewel ik vernomen heb dat algemeen directeur Jan de Jonge daar wel een voorstander van was. Altijd handig, een kapper in de buurt, betoogde De Jonge.

Ik kan mij het enthousiasme van Jay voor de uitbreiding van de kapperstaken wel voorstellen: extra werkgelegenheid en via de speler en het team extra bekendheid. Maar of die haardracht nou iets toevoegt aan je spelkwaliteiten? In de jaren zestig speelde bij ADO Den Haag Theo van der Burch meer dan 200 wedstrijden in het eerste. De Hagenees verloor al vroeg zijn haardos, wat de fans van de tegenstander uiteraard stimuleerde tot een voorspelbare bijnaam: “Kale”.

Zelfs de Haagse fans maakten opmerkingen als Theo een bal verkeerd kopte: “Krijten, Theo!” Een verwijzing naar de handeling bij het biljarten om ketsende keus te voorkomen…. We hebben natuurlijk de rastalokken van Ruud Gullit gehad, die hem bij voorbeeld niet verhinderden een prachtige kopgoal in de EK-finale tegen Rusland te scoren. We zagen de ‘matjes’ van Nathan Rutjes en Josef Kiprich, de één een betere kopper dan de ander.

Auteursrechten verhinderen mij foto’s te tonen, maar het is de moeite waard even te zoeken naar een foto van Raheen Stirling van Liverpool: zijn kapsel heeft de strijd met de krultang verloren. Koppen lijkt me lastig. Balotelli heeft vaak een dun streepje midden op zijn hoofd, zal dat bij een kopbal geen afwijking geven?

Vilhena heeft ook een fraaie coiffure, de kleurcombinatie zal een goede kopbal niet in de weg zitten, net als Ryan Babel met elke kleur haar gericht kan koppen. Persoonlijk vond ik Roberto Baggio’s vossenstaartkapsel erg fraai: alsof hij te weinig verdiende om de kapper te betalen.

En kijk vooral eens naar Giovanni Simeone: zijn kapsel doet me denken aan de haardracht van mijn opa toen hij 96 was. Een ding is zeker: Simoni zal nooit met zijn handen in zijn haar zitten…..