Het seizoen 2018-2019 is alweer bijna vergeten en iedereen die Feyenoord een warm hart toedraagt volgt met spanning de ontwikkelingen in het Maasgebouw. Buiten het nieuws dat Sjaak Troost Martin van Geel is opgevolgd als (tijdelijk) technisch directeur hebben we nog geen berichten naar buiten zien komen met welke selectie Jaap Stam volgend seizoen aan de slag moet. Op zich zou je kunnen zeggen geen bericht is goed bericht, maar als je twee opeenvolgende seizoenen op ruime afstand van Ajax en PSV bent geëindigd, dan verwacht je wel wat veranderingen.

Helaas is er alleen het nieuws dat er jeugdspelers bij Feyenoord vertrekken en overstappen naar de grootste concurrenten. Op zich was dat opvallend nieuws, maar na het artikel in het NRC van afgelopen weekend lijkt het erop dat niet alleen in het Maasgebouw de zaken niet goed voor elkaar zijn, maar dat ook geldt voor Varkenoord. In het artikel komt het er in het kort op neer dat de oude garde (Cor Adriaanse, Stanley Brard, Wim Jansen) alle vooruitgang op fysieke en mentale ontwikkeling tegenhouden. Een belangrijk argument wat volgens het NRC wordt gebruikt is: “Dat deden we tien jaar geleden ook zo.”

Hoe de situatie precies is weten we natuurlijk ook niet, maar een feit is dat we de afgelopen seizoenen niet heel veel jeugdspelers hun debuut hebben zien maken en dat er wel een aantal talenten uit de Feyenoord-academy is vertrokken. En dat niet alleen. Ook zijn er trainers vertrokken die juist waren gekomen om een nieuwe weg in te slaan. Trainers met een behoorlijke staat van dienst en innovatieve ideeën.

Maar wat is nu het beleid bij onze club? Alle argumenten om aan een nieuw stadion te beginnen komen er eigenlijk altijd op neer dat De Kuip te oud en niet meer van deze tijd is. En dat met een investering van ongeveer een half miljard, en we weten dat een bouwproject altijd veel duurder uitpakt, het spelersbudget met ongeveer 25 miljoen euro zal stijgen. Dan moet wel aan alle optimistische verwachtingen worden voldaan.

Het lijkt er op dat de argumenten bij de Feyenoord Academy juist andersom werken. Daar speelt een oude werkwijze geen rol en doen we gewoon wat we al jaren doen. Er wordt geïnvesteerd in mooie trainingscomplexen, er moet geïnvesteerd worden in een nieuw stadion, maar wat er op het veld gebeurd lijkt bijna een bijzaak te worden.

Wat kunnen we de komende tijd verwachten. Blijft de directie zich focussen op een nieuw stadion? Komt er nog meer onvrede naar boven omtrent de situatie op Varkenoord? Krijgt Jaap Stam wel een selectie waar we als supporters in ieder geval een beter gevoel van krijgen de afgelopen seizoenen het geval was?

Is Jan de Jong de algemeen directeur die al deze zaken op orde kan brengen? (Er gaan geruchten dat De Jong bij Feyenoord is binnengekomen omdat Kees Jansma bij de NOS zo goed met hem heeft samengewerkt.) Nu is het zaak dat er beleid wordt gemaakt!