Bert Mulder

OP WEG NAAR WEER
EEN PRIJS…

Door Bert Mulder

Volgens de media kan het allemaal niet wat er bij Feyenoord gebeurd. Als je een jaar eerder kampioen geworden bent, kan je niet halverwege het volgende seizoen 16 punten achterstand op de koploper hebben. En wat de media dan nog het meest verbaast, is dat er zo’n rust heerst bij Feyenoord. Niemand is in paniek. Dus dan is er van een “topsportklimaat” bij Feyenoord geen sprake.

Zonder “topsportklimaat” hebben wij echter de afgelopen twee seizoenen wel een beker, een landskampioenschap en een Willem van Hanegem Schaal binnengehaald. Terwijl bij die club waar dat “topsportklimaat” kennelijk wel heerst, de prijzenkast sinds 2014 leeg is gebleven. Dus wat is nou een “topsportklimaat”. Wij zijn gewoon Feyenoord. Soms jarenlang een middenmoter, dan ineens weer een club die prijzen wint. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd blijven. En daar is niks mis mee.

Ik heb al vaker gezegd dat ik het allemaal prima vind wat er de komende jaren gebeurd. Het kampioenschap van vorig seizoen zorgde voor een geweldige ontlading en dat kan alleen maar als je niet te vaak kampioen wordt. Als je gewend bent kampioen te worden gaat de lol er echt vanaf. Ja, het klopt, dat is geen “topsportmentaliteit”. Maar wij Feyenoorders zijn het gewend te lijden. Dat vinden we stiekem helemaal niet erg want als we dan een keer wat winnen dan is het ook echt feest. Laat ons lekker. Maar natuurlijk zou ik het geweldig vinden als we dit seizoen de beker winnen en die neuzen weer met lege handen blijven staan. Dan is dit weer een geweldig seizoen geweest. Dan mogen hun die onderlinge wedstrijdjes gewoon winnen (liever niet natuurlijk, maar dat gebeurt gewoon) en dan pakken wij die prijzen wel. Lachen toch!!!

Dan moeten we vanavond wel winnen van P.S.V. En ik ben er ondanks dat Feyenoord op dit moment niet geweldig speelt eigenlijk ook van overtuigd dat dat gaat gebeuren. Het enige wat een overwinning vanavond volgens mij nog in de weg kan staan is het vertrek van Nicolai Jørgensen. Er schijnt aan hem getrokken te worden door Newcastle United. Op het moment dat ik dit stukje schrijf (zaterdagmiddag) heeft Feyenoord tot twee keer toe een bod van Newcastle van tafel geveegd. Maar als die Engelsen onze topscorer graag willen hebben dan komt er een moment dat ze een bod gaan doen wat Feyenoord wel gaat accepteren. En dan hoor ik heel veel mensen roepen dat Feyenoord een bod van 20 miljoen zou moeten accepteren. Dat vind ik eerlijk gezegd veel te weinig. Het contract van Jørgensen loopt nog tot 2021 dus er is nog tijd genoeg om hem te verkopen. Als hij een goed W.K. speelt kan je zo het dubbele vragen van wat hij nu waard is.

En als je Jørgensen nu verkoopt wordt het wel heel erg behelpen in de tweede competitiehelft. Dylan Vente is in mijn ogen niet goed genoeg voor Feyenoord 1 (en gaat dat ook nooit worden), Robin van Persie is nog lang niet toe aan hele wedstrijden spelen en Michiel Kramer gaat of weg of hij zit nog een half jaar op de tribune maar hij komt niet meer in aanmerking voor een plekje in het elftal. Nu nog snel een andere spits halen met ongeveer de kwaliteiten van Jørgensen kost je vele miljoenen en dan maak je per saldo dus nauwelijks winst. En dankzij de Champions League miljoenen is er ook geen financiële noodzaak om nu te verkopen. Ik zou Nicolai dus nu niet verkopen als ik Martin van Geel was.

En dan is er ook nog Jørgensen zelf. Wil die nu wel weg? Over een half jaar is het W.K. en ik neem aan dat hij inmiddels wel voldoende status heeft om de W.K. selectie van Denemarken te halen maar hij zal toch ook graag als spits met wedstrijdritme en vertrouwen (gescoorde goals!) aan de voorbereiding op het W.K. beginnen. Als hij het bij Newcastle een paar wedstrijden niet goed doet komt hij daar namelijk gewoon op de bank te zitten. Voor Engelse clubs is 20 miljoen een fooi. Voor dat geld durven ze wel een gokje te wagen en als die gok niet goed uitpakt liggen ze daar geen seconde wakker van. Ik vraag me af of Jørgensen (die zich in Rotterdam bovendien heel erg op zijn gemak voelt) op dit moment wel oren heeft naar een tussentijds vertrek naar Engeland.

Nou ja, we gaan het zien. Voor dit moment ga ik er maar van uit dat we vanavond met Jørgensen in de spits beginnen. Verder verwacht ik een terugkeer in de basis van Botteghin. Dat gaat dan ten koste van Tapia, die de afgelopen periode heeft laten zien prima te kunnen voetballen, maar voor de positie van laatste man niet meedogenloos genoeg is. De manier waarop hij Kerk in Utrecht de gelijkmaker liet scoren was te gek voor woorden en er waren meer flegmatieke acties die tegengoals hadden kunnen opleveren. Verder zou het me niet verbazen als Nieuwkoop in de basis terugkeert. Ik vind hem beter als St. Juste en als Bart weer fit is moet hij gewoon weer gaan spelen. Want als de verdediging goed staat wordt het voor het hele team gemakkelijker om een goed resultaat neer te zetten.

Dat resultaat moeten we vanavond halen om het seizoen te redden en dat resultaat gaan we ook halen, daarvan ben ik overtuigd. In onze eigen Kuip, met het Legioen er vol achter, gaat dit weer zo’n avond worden waarin we samen de overwinning binnen gaan slepen. En dan daarna hopen op een gunstige loting en dan komen we al weer heel dicht in de buurt van de finale. En als we die finale in onze eigen Kuip eenmaal gehaald hebben, dan zijn we heel dicht bij de vierde prijs in drie seizoenen. Niet slecht voor een club zonder topsportklimaat.