Kansloos verloren… van PEC Zwolle

Door Bert Mulder

Nadat Feyenoord de eerste competitiehelft was geëindigd zoals ze het seizoen was begonnen (met een dramatische uitwedstrijd tegen een degradatiekandidaat en terecht maar volkomen onnodig puntverlies) was ik eigenlijk wel klaar met deze voetbaljaargang. Het laffe en dramatisch slechte voetbal (van spelers die echt wel kunnen voetballen maar alleen maar achteruitlopen) heeft mij langzamerhand heel cynisch gemaakt en of we nou derde, vierde, vijfde of zesde worden… het kan me eigenlijk niks meer schelen. Want als je zo voetbalt verdien je simpelweg mijn support niet. Terwijl ik al ruim 50 jaar supporter ben, in goede en slechte tijden. Maar zoals Feyenoord nu speelt… ik krijg het cynisme niet meer uit mijn lichaam en het lukt me dus ook niet meer om blind achter mijn ploeg te blijven staan. 

En toch heb ik weer gekeken afgelopen zaterdag. Ondanks dat ik van tevoren al een heel slecht voorgevoel had. Op kunstgras, tegen een ploeg die net een nieuwe trainer heeft (met de reputatie van een ijzervreter) en de eerste wedstrijd na de winterstop speelt Feyenoord eigen altijd slecht en wint het vrijwel nooit. Het kon eigenlijk niet goed gaan. En dat ging het dus ook niet. Maar zo slecht en slap als Feyenoord in Zwolle speelde… daar schrok ik zelfs van.

Onze keeper maakte (niet voor het eerst dit seizoen) weer een paar enorme fouten. Ik heb op deze plek al vaker mijn twijfels geuit of Justin Bijlow wel de kwaliteiten heeft om eerste keeper van Feyenoord te zijn. En inmiddels denk ik het antwoord te weten: dat is niet zo. Wat jammer is, want natuurlijk is het gaaf om een zelf opgeleide oer-Feyenoorder in de goal te hebben staan maar als je niet goed genoeg bent dan ben je niet goed genoeg. Zijn uitkomen bij de uiteindelijk niet gegeven strafschop was al dramatisch (dit moment zorgde er wel voor dat het Zwolle publiek massaal en luidruchtig achter de eigen ploeg ging staan) maar wat hij bij de tegendoelpunten deed was helemaal een drama. Bij de 1-0 ging hij als een zak aardappelen naar de hoek en natuurlijk werd die tweede goal van richting veranderd maar zijn reactie daarop was ver onder de maat, ook die bal had er nooit in gemogen. Bij dat doelpunt liep hij ook een gebroken middenvoetsbeentje op, dus dat betekent dat Kenneth Vermeer de rest van het seizoen zal keepen. Ik denk dat Feyenoord daar niet slechter van wordt. We moeten nu overigens wel gaan hopen en bidden dat de zeer blessuregevoelige Vermeer fit blijft want anders komt Joris Delle erin, de keeper die vorig seizoen niet goed genoeg bevonden werd om N.E.C. door de play-offs te loodsen (van alle middelmatige en slechte aankopen van Martin van Geel is het aantrekken van Delle de aller aller aller slechtste transfer geweest van onze de laatste jaren opzichtig falende technisch directeur).

Ook onze verdediging was in Zwolle onder de maat. Zelden zal een club als PEC Zwolle tegen een “topclub” zoveel ruimte en kansen gekregen hebben. De manier waarop St. Juste en Van der Heijden “vergaten” te stappen voor buitenspel waardoor PEC twee keer alleen op de keeper afkon was dramatisch om te zien en het leverde bij Van der Heijden de beslissende 3-1 op. St. Juste werd als een beginneling aan alle kanten voorbij gelopen. Van der Heijden leed een paar keer dom balverlies en ook Sven van Beek kon niet overtuigen. De minste fouten werden achterin nog gemaakt door Calvin Verdonk en dat zegt eigenlijk genoeg want Verdonk is niet goed genoeg voor Feyenoord. Dat de achterhoede steeds onder druk kwam lag natuurlijk ook aan het middenveld. De ruimtes die daar weggegeven werden waren veel te groot, iedereen deed maar wat. En Robin van Persie is natuurlijk niet iemand die heel veel meeverdedigt. Ook onze aanvallers speelden niks klaar. Berghuis deed alles op eigen houtje en dat mislukte allemaal, Sam Larsson kwam weer alleen maar naar binnen en liep dus steeds de drukte in en Jørgensen leek wel een zombie, zelden iemand zo verloren over een veld zien lopen, echt alles wat hij deed mislukte.

Het is dan ook maar de vraag of Feyenoord zich vanavond gaat plaatsen voor de halve finales van het bekertoernooi. Fortuna was 5 weken geleden al te sterk voor ons in De Kuip en op die overwinning viel eerlijk gezegd niet zo heel veel af te dingen. Ze hadden een goede organisatie, een goede keeper en ze werden gesteund door een vol, fanatiek en luidruchtig uitvak. Ze zullen in Sittard bloed ruiken nu Feyenoord in een enorm dal zit en de stemming (ook op de tribunes) tot onder het nulpunt gedaald is. Maar zelfs als Feyenoord vanavond wint, zal bekerwinst lastig worden. Want het kan best eens zo zijn dat we in de halve finale een keer een uitwedstrijd loten en zelfs als dat niet zo is… dan is de kans vrij groot dat we die neuzen tegen gaan komen, of in de halve finale of in de finale. En natuurlijk is in het voetballen in één wedstrijd alles mogelijk, zeker als die wedstrijd in De Kuip is, maar de kans dat we op dit moment van die neuzen verliezen acht ik toch een stuk groter dan dat we winnen.

Zoals het er nu naar uitziet zal de kwartfinale tegen Fortuna in een spookachtige ambiance gespeeld worden. Het loopt nog niet echt storm met de kaartverkoop zullen we maar zeggen. Wat op zich niet gek is want ook voor deze wedstrijd worden weer de “normale” hoge toegangsprijzen gehanteerd. En de manier waarop Feyenoord nu speelt en de verwachte temperatuur (onder het vriespunt) zullen er niet voor zorgen dat er alsnog een run op de kaartjes zal ontstaan. Een kwartfinale in De Kuip voor 15.000 toeschouwers ontkracht in ieder geval de mythe dat Feyenoordsupporters “er altijd en overal zijn”. Want we zijn natuurlijk niet helemaal achterlijk. Onze support gaat heel ver, maar als we het idee krijgen dat we in de maling genomen worden door onze spelers dan houdt het een keer op. Tenminste, zo voel ik dat. En ik heb zomaar het idee dat dat voor vele medesupporters ook geldt.