Door Bert Mulder

Geen feestje in mei…

Al na 1 speeldag durf ik de conclusie te trekken dat Feyenoord dit seizoen geen kampioen wordt. En tweede worden we ook niet. En derde ook niet (dat wordt Vitesse) en vierde (dat wordt AZ) ook niet. Die sombere voorspelling doe ik niet alleen vanwege het verlies bij een uitermate beperkte ploeg als De Graafschap. Uiteraard is de wanvertoning in Slowakije ook meegenomen in de beoordeling. Onze spelers lopen als zombies over het veld, zonder enig plezier, zonder enige creativiteit en zonder enige overtuiging. Als we de bal hebben dan is het eerst even afwachten of het lukt om de bal goed aan te nemen (dat is voor een aantal spelers namelijk al heel moeilijk) en daarna wordt negen van de tien keer achteruit of breed gespeeld. En als de tegenstander dan de bal heeft, dan blijkt verdedigen voor onze spelers heel moeilijk. Tegenstanders komen moeiteloos tot kansen. Met deze manier van spelen gaat Feyenoord, zeker in uitwedstrijden, bijzonder weinig punten halen.

Moet dan de trainer eruit? Ik vraag het me af. Ik denk dat op dit moment geen enkele trainer dit zooitje ongeregeld aan de gang gaat krijgen. Onze “ster” Steven Berghuis loopt met een chagrijnig gezicht in het rond te sjokken en de enige keer dat hij de afgelopen weken gevaarlijk was, was toen hij in Slowakije met een nonchalant passje op Toornstra balverlies inleidde waarna het helemaal open lag en Trencin al snel in de wedstrijd de 1-0 kon scoren. Gevaarlijk voor ons dus, de tegenstanders hebben de afgelopen weken geen centje last van hem gehad. Je zou bijna denken dat hij er enorm van baalt dat hij de afgelopen zomer niet verkocht is aan een buitenlandse club met een hoger salaris. Dan loopt linksvoor óf Jean Paul Boëtius óf Sam Larsson en die zijn gewoon niet goed genoeg voor Feyenoord 1. Ze komen hun tegenstander niet voorbij en als ze dan eens in scoringspositie komen schieten ze die bal er niet in.

Datzelfde probleem heeft Tony Vilhena momenteel ook. Die kreeg afgelopen zondag een niet te missen kans op de 0-1 die hij toch miste en in Eindhoven was dat ook al zo, toen had hij Feyenoord kort voor tijd alleen voor Jeroen Zoet naar een overwinning zonder strafschoppen kunnen schieten. Ook bij Vilhena heb ik het idee dat hij graag nog verkast voordat de transferwindow sluit. En misschien is dat ook wel de beste oplossing voor Martin van Geel: nu nog even cashen voor Vilhena en Berghuis want over een jaar leveren ze nog minder op en dan zet je nu desnoods een paar spelers uit onze jeugd bij de selectie want spelers als Wehrman, Burger en Zwart die willen nog wel en als die een keer slecht spelen zal niemand ze dat kwalijk nemen.

Verder vraag ik me af wat die mysterieuze blessure van Nicolai Jørgensen nu precies inhoudt. Heeft Nico echt wat of wil hij ook gewoon weg en is hij min of meer in staking? Nu Feyenoord hier geen informatie over geeft kunnen we alleen maar gissen en dat doe ik hier dus dan ook maar. En dat Haps, Ayoub en Tapia alweer een tijdje geblesseerd zijn valt ook op. Bij een club waar alles top is, heb je meestal ook vrijwel geen blessures…

Het ziet er naar uit dat het enige wat nu “top” is, de nieuwe trainings-accommodatie is. Natuurlijk snap ik dat een “topclub” ook een top trainings-accommodatie wil maar ik vond het juist alleen maar de charme van Feyenoord dat het vroeger naast en daarna vlak bij De Kuip trainde. Zeker bij een club van “geen woorden maar daden” past een trainingscomplex waarbij het niet allemaal top is maar waar de historie van afdruipt. En hetzelfde geldt voor De Kuip. Die moet Feyenoord nooit verlaten. Een nieuw stadion is alleen maar voor een paar sponsors leuk en áls je met een nieuw stadion per saldo al een paar miljoen meer voor je selectie overhoudt dan is dat argument tegenwoordig ook achterhaald. Met de transfersommen die de pan uit rijzen maken die paar miljoen geen reet meer uit. Door dat nieuwe stadion kan dus wat mij betreft een hele dikke vette streep.

En dan kom ik toch nog even terug op Gio en Martin van Geel. Wat moeten we daar nu mee? Laat ik met Van Geel beginnen. Als ik nou eens alle plussen en minnen tegen elkaar wegstreep dan komt daar inmiddels toch een dikke min te staan. Zijn weigering Feyenoord in te laten stromen in de Jupiler League toen die mogelijkheid er lag is een grote fout gebleken. Onze talenten hadden zich in de Jupiler League prima kunnen ontwikkelen (zoals bij die neuzen en P.S.V. wel gebeurd is) en nu staan ze stil. Verder blijken de meeste aankopen van Van Geel toch middelmaat te zijn. In plaats van 1 of 2 toppers is de laatste jaren een dozijn spelers gekocht waarvan er 13 in een dozijn gaan. En daarmee gaan we dus logischerwijs komend seizoen op een hele bescheiden positie op de ranglijst eindigen. Oh ja, Van Geel trok onlangs ook Joris Delle aan. Een keeper die bij NEC vorig seizoen niet goed genoeg bevonden werd om de play-offs te spelen en die haal je dan naar Feyenoord. Zelfs als vierde keeper vind ik dat een schande. Zet dan de keeper van de onder 19, onder 18 of desnoods onder 17 op die plek neer. Dan leren die jongens daar gelijk ook nog wat van. Het salaris van Delle is echt weggegooid geld!

En dan Gio. De man van 5 prijzen in 4 seizoenen en een man van de club. Ik zal hem nooit afvallen maar als ik dan zie dat clubjes als Trencin (met een begroting die 33 x lager is dan die van Feyenoord) en De Graafschap (met alleen maar zeer modale spelers onder contract) met een goed strijdplan, met enorm veel enthousiasme en met duidelijke afspraken de wedstrijd beginnen dan denk ik dat je als trainer dat wel in je team moet kunnen brengen. Gio zal de hele slechte fase waarin Feyenoord nu zit wel snel om moeten draaien want als dit nog een paar weken duurt dan zijn we in oktober al voor alle prijzen uitgeschakeld.

Nou ja, stapje voor stapje. Vandaag Excelsior. Het zal onder de huidige omstandigheden al een hele klus worden om dat potje te winnen. Maar het zal toch moeten. Als Feyenoord vandaag namelijk niet wint gaat het donderen. Dan zullen de supporters zich gaan laten horen en wordt het er nog veel minder gezellig op… maar ook in dat geval hebben we altijd 1 zekerheid: Feyenoorder zijn we in goede en slechte tijden! En er komt altijd weer een moment dat het wel weer goed gaat.