Door Bert Mulder

Kansloze opdracht…

Welkom bij de eerste en tevens laatste Europese thuiswedstrijd van Feyenoord in het seizoen 2018-2019! Want in sprookjes geloven we natuurlijk niet. Na de 4-0 afgang in Slowakije is het Europese seizoen al afgelopen voordat het goed en wel begonnen is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik van tevoren al het idee had dat het lastig zou worden. Want bij Feyenoord was iedereen alleen maar bezig met “spelen op een heel slecht kunstgrasveld” en een aftrap die anderhalf uur later gemoeten had wegens enorme hitte. Bijzaken werden hoofdzaken. Dat onbeduidende Trencin zouden we wel even opknappen maar datzelfde Trencin had een ronde eerder al wel twee keer de Poolse subtopper Gornik Zabrze verslagen (0-1 uit en 4-1 thuis). En was dus gewoon een tegenstander om rekening mee te houden.

Wellicht dachten velen ook dat als Joey Sleegers daar gewoon in de basis zou spelen, het nooit veel voor kon stellen. Sleegers was bij Feyenoord namelijk gewogen en (letterlijk en figuurlijk) te licht bevonden. Maar Sleegers had daarna bij Eindhoven, N.E.C. en V.V.V. (waar hij overal basisspeler was en waar hij in 2015 derde werd in de speler van het jaar verkiezing in de Jupiler League) laten zien gewoon een prima speler te zijn. En als je dan al bijna een heel elftal aan basisspelers mist en dan ook nog eens met een verkeerde instelling (“laten we vooral heel blijven”) aan de wedstrijd begint en de onbekende tegenstander ook nog eens een aantal technisch vaardige spelers blijkt te hebben dan is het dus gewoon mogelijk om als Feyenoord met 4-0 van een clubje met een 33x kleinere begroting te verliezen.

Ik lig er overigens geen seconde wakker van dat we er in de voorronde van de voorronde al uitvliegen. Europees voetbal vind ik in de huidige vorm al jarenlang niet leuk meer en de Europa League winnen we toch niet. Uiteraard heb ik vorig seizoen wel genoten van de thuiswedstrijden in de Champions League maar die Europa League… het zal allemaal wel. Voorrondewedstrijden tegen clubjes als Trencin spreken totaal niet aan en zelfs als je dan de groepsfase haalt speel je hooguit tegen 1 aansprekende tegenstander, die andere twee in de groep daar word je ook niet opgewonden van. En onze directie zal dolblij zijn met de snelle uitschakeling. Die schijten ieder jaar weer in hun broek van alle regeltjes en boetes van de UEFA. Een schorsing was volgens onze directie al heel dichtbij na alle misdaden die wij iedere keer weer op de tribunes plegen. Wij staan op de trappen en steken wel eens een vuurpijltje af… Daar zijn ze dan na vanavond mooi weer vanaf voor minstens één seizoen.

Wij kunnen ons nu gewoon weer lekker op de competitie en de beker concentreren. Europees voetbal kost gewoon punten (dat bleek dus zelfs al bij De Graafschap uit) dus van dat probleem zijn we nu af. P.S.V. heeft dat vorig seizoen weer bewezen. Toen gingen zij er in dezelfde voorronde als wij nu uit tegen Osijek uit Kroatië (twee keer 0-1 verlies) maar vervolgens wonnen ze 14 van de 17 competitiewedstrijden voor de winterstop en legden ze daarmee een stevige basis voor hun kampioenschap. Niet dat ik daarmee wil zeggen dat wij dit seizoen kampioen worden, daar is dit Feyenoord niet goed genoeg voor. Maar met Europees voetbal erbij zouden we nóg meer punten verspelen…

Uiteraard gaan de spelers het vanavond proberen om het onmogelijke mogelijk te maken. Maar Feyenoord is geen Barcelona. En Trencin is veel beter dan iedereen dacht. Die Slowaken gaan in De Kuip gewoon minstens 1x scoren en dan moeten wij er al zes maken. Dat is niet reëel. Het zal dan ook niet druk worden vanavond. De kaartverkoop tegen deze op voorhand toch al niet aansprekende tegenstander ging al niet hard en nu duidelijk is dat het een kansloze missie gaat worden zal het stadion niet alsnog vol gaan stromen. Ik denk dat onze directie dat niet eens erg vindt. Al dat fanatieke publiek bij die Europese wedstrijden zorgt alleen maar voor boetes en onrust…

Voor de trouwe fans die vanavond wel de moeite genomen hebben een kaartje te kopen en naar De Kuip af te reizen hoop ik dat het toch nog een beetje leuk wordt. Dat Feyenoord snel met 2-0 voorkomt zodat er nog iets van spanning ontstaat. Maar het moment dat Trencin gaat scoren dat gaat er komen, gegarandeerd, en dan is het feest afgelopen.