Dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht…

0
323

Zelfs als onze dierbare jongens in Rood en Wit niet spelen volg je als een beetje betrokken supporter wat er op de velden gebeurt. We zagen Berghuis in Noord-Ierland de bal tegen de dwarsligger plaatsen. Tien centimeter lager en hij was de held van Nederland geweest: eerste in de poule! Nu was een wissel zijn deel en voortzetting van de hetze van Valentijn Driessen (wie? Nou die van dat wakkere dagblad) tegen de aanvoerder van Feyenoord…

Het heeft weinig nut dieper in te gaan op de matige partij van Koemans selectie daar in Noord-Ierland. Wat een prut partij legden Ronalds mannen op de mat. De geroemde Frenkie liep de Vierdaagse in plaats van te passen, verdedigend was het inspiratieloos en aanvallend voorspelbaar, met wat mazzel en een falende penaltynemer van de tegenpartij bleef het 0 – 0.

Nu dinsdag nog een potje voor de lol, ik ga er van uit dat de Duitsers zich beter manifesteren tegen de Noord-Ieren dan wij dat deden. We zijn erbij, op de Europese Kampioenschappen, dat is het belangrijkste.

Erg verheffend was het niet, wat we daar vertoonden. Maar het was nog niets vergeleken met wat een aantal zogenaamde fans van FC Den Bosch tegen Excelsior presteerde. We spreken schande van het gedrag van de hatelijke optredens van racistische supporters in Oostbloklanden of bij sommige Italiaanse clubs. Maar ook in dat o zo gezellige Oeteldonk, de carnavaleske naam van Den Bosch, loopt een grote groep malloten rond die denkt dat racisme humor is.

Ik denk dat het fenomeen Zwarte Piet niets met racisme te maken heeft. Het zal mij persoonlijk een zorg zijn welke huidskleur de helper van die Spaanse bisschop heeft, wit, zwart, roetveeg op regenboog. Al was hij een robot ontworpen door Apple, Huawei of Philips. Of de helper hetero, homo, bi of seksloos is, geen punt van discussie.

Eén ding staat voor mij vast: daar wat in Den Bosch gebeurde is met geen enkel argument goed te praten. Ik vrees dat de slappe bazen in Den Bosch en Zeist ernstig zullen spreken dat dit echt niet kan. Wellicht dat zelfs de Ruttens en Grapperhausen van de samenleving zullen verklaren dat dit onacceptabel was. Maar verdere maatregelen….

Wie schreef ook al weer: “Ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was..”?

Ik ken heel veel Brabanders. De meesten passen bij Guus Meeuwis’ hit “Brabant”: gastvrij, warm, betrokken. Dit weekeinde bleken er te veel te zijn waar het licht helaas uit was…