Gaat voetbal aan geldzucht ten onder?

Ondanks het feit dat ik deze tekst in een lekker Spaans zonnetje schrijf ben ik somber. Dit keer niet over de situatie bij ons Rood en Wit, maar over de stand van zaken rond onze favoriete sport.

Ik weet niet of u de finale Europa-league heeft gezien. Dat ik dat niet zeker weet is al een aanwijzing. Los van het feit dat we de afgelopen week een stuk of tien promotie- of degradatiewedstrijden voorbij zagen komen, en zelfs bij de echte voetbalfans eelt op de ogen begon te komen, was die finale-pot een rare happening.

De deelnemers waren twee Londense ploegen, de stadions liggen  zo’n 10 km van elkaar verwijderd, en het eigenlijk ging om het Kampioenschap van Londen. Dat die finale 5600 km van Londen werd gespeeld was al maanden geleden vastgesteld. Dat er in de twee Engelse ploegen nauwelijks Engelsen meededen, bij Arsenal maar één, is al enigszins vervreemdend. Maar waarom in Bakoe? Is Azerbeidzjan zo’n toonaangevend voetballand? Zit de tribunes vol dolenthousiaste inwoners van Bakoe? Waarom waren er voor de betrokken clubs nauwelijks kaarten beschikbaar terwijl het stadion bijna 70.000 plaatsen telt?

Onze vertrekkende KNVB-voorzitter Michael van Praag vond het een “indrukwekkende finale”.  Wat hij bedoelde is compleet onduidelijk! Een halfleeg stadion, een handjevol Engelse supporters, Arsenal-speler Mkhiyaryan mocht vanwege de spanning in dat land niet meedoen, supporters met zijn naam op het shirt werden aangehouden, een van trots glimmende dictator en waarschijnlijk een door de corrupte regering op UEFA-rekeningen gestort aanzienlijk bedrag maakten Van Praag tevreden. Te triest voor woorden!

De grote bobo’s waar Van Praag zo graag bijhoort zien voetbal als een onuitputtelijke melkkoe. Het aantal deelnemende landen aan de WK moet worden uitgebreid Dit betekent meer wedstrijden, meer tv-uitzendingen, meer geld…. Naast het WK en het EK kwam er ook de Nations League: meer wedstrijden, meer uitzendingen, meer geld..

Het gerucht gaat (ik verzin het ter plekke) dat er naast de Champions-league en de Europa-league nu een Continental-league komt, de “Brexit-cup”, waaraan Britse teams niet mogen meedoen.

En dan aan het eind van het seizoen spelen de drie winnaars een toernooi om de “Tesla-moon Challenge”. Dit wordt gespeeld in het Donald Musk-stadion op de maan, de retourvlucht is inclusief toegangskaartje….

Van Praag verricht de aftrap…..