De chaos elke dag groter…

0
950

Als voetbalsupporter hebben we al heel wat meegemaakt… Wereldkampioenschappen toegekend aan de “zandbak” van Qatar, waarbij toen al verwacht werd dat veel smeergeld de besluitvorming had beïnvloed, het ontslag van de malafidide Blatter, de afgang van de Franse voetbalheld Platini, matchfixing bij de Belgen, een vergrijp waar ook ex-Willem II’er Karbo van beschuldigd werd.

Ook de trainingskampen van 020 en de FC Gloeilamp in het dictatoriale Qatar zorgden voor opschudding, vooral door de laffe excuses van Van der Sar en Gerbrands. En om dichter bij huis te blijven, binnen ons cluppie rommelt het op bestuurstechnisch gebied al maanden. Wie maakt het beleid? De algemeen directeur? De Raad van Commissarissen? De Vrienden van Feyenoord? Hoe gaat het met het stadion?

Gelukkig is met Arnesen en Advocaat de technische leiding stabiel, dat scheelt een slok op een borrel!

De UEFA lukt het niet op Europees gebied een duidelijke lijn te creëren. De Duitse competitie lijkt op weg naar een herstart, de Fransen zijn gestopt en hebben een kampioen én degradanten aangewezen, in Engeland leven op dit moment meerdere scenario’s, de Portugezen beginnen de competitie voort te zetten en bij ons is het een rommeltje.

Rechtszaken dreigen, een Algemene Vergadering Betaald Voetbal wordt gepland, de afloop is volkomen onbekend. De meeste fans hebben begrip voor de woede van FC Utrecht en bijna iedereen gunt Cambuur en De Graafschap de verdiende promotie.

Bij sommige clubs wordt de voetbalpauze gebruikt om interne ruzies uit te vechten. Kampioen in de categorie “Wie slaat wie het kot uit” is zoals elk jaar NAC.

Je zou er tranen van in je ogen krijgen: een hondstrouwe fanschaar, ook in de Keukenkastjeskompetitie elke thuiswedstrijd zo’n 18.000 man, uitverkocht huis.

Maar al jaren lang is de Bredase club een slangenkuil: de ene na de andere technisch directeur kwam binnen en werd met een zak geld weer op straat gezet, de gemiddelde contractduur van een trainer ligt al 10 jaar op zo’n maand of 9, en elk ontslag gaat gepaard met een afkoopsom. Van het totale bedrag aan schadevergoedingen zou je een goeie spits kunnen kopen!

Ook nu rommelt het: algemeen directeur is nog geen jaar in dienst en wordt afgeserveerd. De technisch manager, “directeur” noemt hij zichzelf, is in de regionale pers al afgeschreven en clubicoon Jelle Ten Rouwelaar, de keeperstrainer, trekt zijn eigen plan.

Het betaald voetbal wil graag als een serieuze bedrijfstak worden gezien. Maar een eerste vereiste is dat men internationaal, nationaal en lokaal zorgt voor een gedegen structuur met duidelijke procedures, zonder rare kunstgrepen.

Misschien is dit nog het enige positieve aan het meer dan amateuristisch geklungel: elk weldenkend mens wil geen herhaling van de huidige chaos.

Mogelijk ben ik té optimistisch…

Blijf gezond!