De Titanic op weg naar de ijsberg

0
494

We dachten dat we langzamerhand de bodem van het prestatieniveau hadden bereikt: de nederlaag tegen Fortuna, een kansloze partij in Zwitserland maar het bleek nog slechter te kunnen.

De Klassieker was de kans op eerherstel! Als we in staat zouden zijn de jongens van 020, al was het maar met een kleine nederlaag, te verrassen zou dat de stap kunnen zijn die tot een acceptabele stand op de ranglijst kan leiden.

Nou, het werd een ander soort “leiden”, namelijk “lijden”…… Je zou haast sympathie voor de ploeg van Ten Hag gaan opbrengen: als ze in de tweede helft even voortvarend geweest waren als voor rust zou de uitslag de zeeppartij in Eindhoven tegen de FC Gloeilamp nog kunnen overtreffen. Het leek of 020 dat te zielig voor ons vond…….

Compleet kansloos. Een andere beschrijving is niet op zijn plaats. Vermeer was het enige lichtpuntje, de rest was volslagen onder niveau. Jørgensen volkomen onzichtbaar, Berghuis kwam in het spel niet voor, Larsson was een uiterst bleke verschijning, Senesi sloot moeiteloos aan het prut-niveau aan, ik kan de hele ploeg doorlopen, maar behalve Kenneth speelde iedereen onder Eredivisieniveau…

Was de deceptie verrassend? Eigenlijk niet! Behalve de pot tegen Porto heeft onze ploeg niet één goede helft, laat staan een goede wedstrijd op de mat gelegd. Excuses voor afwezige dragende spelers waren er nu ook niet, Ié kun je moeilijk een dragende speler noemen.

Het is te simpel om simpelweg speler voor speler af te branden. Ik heb in vorige bijdragen al aangegeven dat het veel dieper zit. Na het kampioenschap is geen enkele sprake geweest van structurele uitbouw van het team. Kuyt nam afscheid en de komst van RVP was op zich een goede zaak. Robin is echter een heel ander type speler dan Dirk en daarnaast wist iedereen dat de komst van Van Persie niet iets was waar de ploeg een aantal jaren van kon profiteren. De beleidsmakers hebben verzuimd om de ploeg een kwaliteitsinjectie te geven. Men leek er geen aandacht voor te hebben.

En daar zit een groot deel van het probleem: was men te veel bezig met het gedoe over wel of geen nieuw stadion? Gingen de geringe aanwezige financiële middelen niet te veel op aan aan op zich prachtig trainingscomplex, terwijl men veel te weinig aandacht had voor de jonge talenten? Geen deelname aan de voetbalpiramide, voor de talenten nietszeggende potjes die niet echt voorbereiden op het grote werk, weglopende of te simpel van de hand gedane talenten, te makkelijke verhuur van groeibriljanten als Summerville… Waarom mag de 17-jarige Itharen wel bij PSV als volwaardig selectielid meedraaien en moet Summerville maar bij ADO gaan spelen?

Iedereen wist dat Jørgensen fysiek kwetsbaar is en baalt van kunstgras. Waarom laten we zijn potientiële vervanger Vente naar collega-degradant RKC gaan?

Ik heb al eerder gewezen op het beleidsvacuüm bij onze club. Het was voorspelbaar dat Gio zou stoppen. Een adequaat plan voor zijn opvolging was er niet. Ook het vertrek van Van Geel kon je maanden ervoor zien aankomen. Men leek er niet op voorbereid.

Los van de vraag hoe het met Jaap Stam verder moet: geld om een vervanger te halen is er niet. Daarnaast: wie stapt er op een zinkend schip? Een schip waarvan totaal niet duidelijk is wie de kapitein is en welke koers de schuit op vaart. Toen de Titanic onderging speelde de scheepskapel “Abide with me.”

Zingt Lee Towers nog “You never walk alone” als we degraderen?