De vrije jongens:
“Samen voor ons eigen..”.

0
634

De hele samenleving ademt een gevoel van saamhorigheid uit. In de grote steden, op het platteland, van Groningen tot Limburg: ieder is ervan doordrongen dat we samen deze moeilijke periode moeten doorkomen. De door de sluiting getroffen horecabedrijven maken maaltijden voor de zorgverleners, buurtbewoners helpen de ouderen met hun boodschappen, er worden op balkons spontane koren gevormd, talloze initiatieven tonen aan dat de Nederlander begrijpt dat we met elkaar verder moeten.

Zo leek het ook in de sportwereld te gaan. Terwijl de UEFA nog nadacht over de juiste Europese aanpak toonden KNVB, sponsor ING en de manlijke en vrouwelijke Internationals aan dat men volkomen besefte dat naast het directe Coronaleed ook in de bijzaak “voetbal” saamhorigheid noodzaak was. Men stelde een aanzienIijk bedrag ter beschikking om de eerste nood bij de financieel zwakkere verenigingen, betaald en amateurs, te ledigen.

Daarnaast was er nog het probleem: wat te doen met de huidige competitie?  De UEFA stelde de beslissing nog even uit, de ECA, de belangenbehartiger van Europese topclubs waarin Edwin van der Sar een rol speelt, confirmeerde zich daaraan.

En in Nederland was er een akkoord: de Eredivisieclubs zouden met een gezamenlijk standpunt komen…..

Maar plotseling barstte technisch directeur Overmars uit: “Laten we maar stoppen met de competitie…”  Tegen alle afspraken in, zijn visie was in strijd met die van zijn baas Van der Sar, vooraanstaand lid van de ECA, die de beslissing wilde uitstellen…

En niet veel later volgde bijval uit Eindhoven en Alkmaar.

Nog vreemder was dat Valentijn Driessen, de man die veel praat maar weinig zegt, in het clubblad van AJAX, ook bekend als De Telegraaf, Feyenoord beschuldigde van laakbaar gedrag…. Als je je aan de afspraak houdt vindt de heer Driessen dat niet o.k…

Een paar kanttekeningen: Overmars doet uitspraken die haaks zijn op de visie die zijn baas in de ECA vertegenwoordigt. Komt de dringende noodzaak te stoppen voort uit de angst dat 020 geen kampioen wordt en daarmee de kans op Champions League deelname verspeelt?

Gerbrands was er al snel bij om Overmars’ mening te delen. De Eindhovense redenatie om vierde te blijven en een leuk deel uit de Europese poen mee te pakken zal daar niet vreemd aan zijn. Daarnaast staan er voor het PSV-stadion nog een paar lucratieve Guus Meeuwis-concerten gepland, die bij inhalen van de wedstrijden in de knel komen!

AZ wil ook stoppen. Dan kan men mooi onderhandelen met 020 over de geldelijke compensatie rond het afstaan van de kans op het kampioenschap én kan het herstel van het stadiondak op tijd beginnen.

Natuurlijk is de mogelijkheid dat de competitie moet stoppen aanwezig. Maar houd je als fatsoenlijke mensen aan gemaakte afspraken en overval je partners niet met plotselinge uitlatingen.

En als we dit sombere scenario moeten toepassen, kom dan met een financieel nette aanpak, waaruit solidariteit met de andere clubs blijkt! De huidige gang van zaken wekt bij mij herinneringen op aan Van Kooten en De Bie, of beter gezegd, Jacobse en Van Es..

“Samen voor ons eigen…”