Dit wordt geen makkie…

0
561

Vanavond ben ik er zeker bij in De Kuip. Al was het maar omdat ik die kraker van 22 april 1981 gemist heb en die wedstrijd destijds enorm veel indruk op mij gemaakt heeft. 13 jaar was ik en een paar keer per jaar mocht ik met mijn vader mee naar Feyenoord. Maar naar een Europa Cup wedstrijd, op een doordeweekse (en dus school…) avond, ik hoefde het niet in mijn hoofd te halen, ook al was het de halve finale van de Europacup II.

En in die tijd kwam zo’n wedstrijd alleen maar op t.v. als het stadion uitverkocht was. En dit was dan wel een halve finale, maar Feyenoord trok in die periode bepaald geen volle stadions (veel wedstrijden werd de 10.000 toeschouwers niet gehaald) en uit had Feyenoord twee weken eerder in een met 80.000 fanatieke Russen uitpuilend stadion kansloos met 3-0 verloren. Slechts 25.000 supporters kochten een kaartje. Geen live t.v. uitzending dus en ik moest het doen met het radioverslag…

Het werd nog enorm spannend. Feyenoord had het geluk dat over de hele wedstrijd drie goals van Dinamo afgekeurd werden wegens buitenspel, en minstens twee keer was het dat absoluut niet. Op het best denkbare moment (vlak voor rust) kopte Karel Bouwens raak na een corner en toen zeven minuten na rust René Notten lomp voor zijn poten geschopt werd in het strafschopgebied kreeg Feyenoord een terechte strafschop die Notten zelf benutte: 2-0 en nog 1 goal nodig voor een verlenging! Hoewel Feyenoord aandrong kwam dat derde doelpunt er niet. En haalde Feyenoord dus niet de finale. Maar als supporters konden we wel trots zijn op de manier waarop onze club strijdend ten onder gegaan was. Onder een staande ovatie verlieten de spelers het veld. En deed ik thuis teleurgesteld de radio uit.

We zijn nu 38 jaar verder en in plaats van in de slotfase van het toernooi komen we Dinamo Tbilisi nu tegen in de beginfase. Dinamo heeft de status van Russische topclub inmiddels in moeten ruilen voor die van een goede club in Georgië. Het stadion is inmiddels aangepast naar een maximum capaciteit van 55.000 maar die komen nooit meer kijken als Dinamo speelt. Bij een paar duizend houdt het meestal wel op. En hoewel Feyenoord nog steeds een Nederlandse topclub is (die nu veel meer publiek trekt dan in de jaren ’80) zullen ook wij nooit meer tot in de halve finale van een Europacup toernooi reiken. Maar beide clubs willen wel graag naar de groepsfase van de Europa League. En dus worden dit belangrijke wedstrijden. Gelukkig beseft Het Legioen dat ook. Inmiddels is de eerste ring van de gele zijde uitverkocht en zijn ook de vakken RR en TT in de verkoop gegaan. En is de verwachting dat er straks minstens 30.000 supporters aanwezig zullen zijn. Daarmee lijkt een mooi Europees sfeertje gegarandeerd.

Ik denk dat het een voordeel is dat Feyenoord eerst thuis speelt. Dan is de spanning toch net weer anders dan wanneer je bijvoorbeeld uit verloren hebt en je die achterstand dus goed moet maken. Vorig seizoen bijvoorbeeld kregen we tegen Trencin in De Kuip een dozijn opgelegde kansen. Begin je die wedstrijd op 0-0 in plaats van met 4-0 achter dan is het veel makkelijker. Nu stond er bij de spelers de druk op dat voor hun gevoel elke kans erin moest. En dan gaan ze er dus niet in… Ik verwacht eerlijk gezegd dat we ook vanavond weer de nodige kansen gaan krijgen. Maar die moeten er dan wel in en dat was tot nu toe niet het sterkste punt bij onze spelers. Maar als je van al die kansen er dan drie of vier benut dan ben je al een heel eind. Dan moeten alleen die stomme blunders die we in de voorbereiding en tegen Sparta verdedigend maakten en die veel tegengoals gekost hebben vanavond niet gemaakt worden. En dan winnen we dus met een goaltje of drie verschil vanavond. Dat moet genoeg zijn. Keren we de rollen gewoon effe om in vergelijking met 1981.

Ik schreef het op deze plek al een paar keer eerder de afgelopen weken: ik ga niet mee in het gehuil van de media dat dit Feyenoord op alle vlakken tekort gaat komen. Ik heb al een hoop goede dingen gezien. Er wordt best aardig gevoetbald maar tot nu toe hebben we de kansen niet benut en krijgen we te makkelijk goals tegen. Afgelopen zondag viel Dylan Vente geblesseerd uit en ging Berghuis noodgedwongen in de spits spelen. Steven had minder dan 2 minuten nodig om te scoren. Het klinkt vervelend maar ik hoop voor Feyenoord dat Vente er een paar weken uit is. Want heel eerlijk… wie je ook neerzet in de spits, alle oplossingen zijn beter dan Dylan Vente daar laten spelen. Ook Botteghin moest er tegen Sparta geblesseerd uit en ook dat kon wel eens goed uitpakken. Stam zal nu moeten kiezen tussen St. Juste centraal zetten of Geertruida erin zetten. En dat zijn beiden spelers met snelheid. Wellicht is dat dan het ontbrekende puzzelstukje.

Want ik zie nog steeds genoeg mogelijkheden om van dit seizoen wat te maken. Ook tegen Sparta had Feyenoord qua spel en qua kansen gewoon moeten winnen. Het zit nu gewoon even tegen maar er komt straks een moment dat alles wel een keer de goede kant op valt. En dan komt het elftal in een flow en gaan we gewoon punten pakken. En nee, kampioen zullen we niet worden. Maar tussen kampioen worden en een drama seizoen hebben zit een enorm gat. Het zal dus ergens daar tussenin gaan worden. Derde worden met leuk voetbal is wat mij betreft voor dit seizoen prima.

Als Feyenoord echt wat wil in de Europa League dan moet het vanavond dus wel gebeuren. Vanavond wederom de kansen missen en simpel goals weggeven is geen optie. Als dat wel gebeurd dan vliegen we eruit. Maar dan kunnen we ook simpel stellen dat Feyenoord in Europa niks te zoeken heeft. Ik voorspel een overwinning met twee goals verschil. Dat moet genoeg zijn om het daarna in Georgië af te maken.