Droef gezang uit Portugal….

0
423

Al een aantal keren heb ik het plezier gehad door Portugal te zwerven. Het is een van mijn favoriete vakantiebestemmingen: prachtige landstreken, fijn klimaat, lekker eten, aardige mensen. En prachtige muziek: de droefgeestige fado, waarin de “fadista”, de zanger of zangeres het noodlot bezong, een lied voor weemoed en droefheid.

Het is dat mijn vrouw mij niet toestaat mijn gevoelens na de wedstrijd tegen Porto in zang te uiten, maar de uitslag van de wedstrijd en vooral de manier waarop die tot stand kwam vervulde mijn voetbalhart met pijn. Twee blunders in de eerste twintig minuten deden het ergste vrezen, maar tot mijn vreugde was de verrassende revival van onze ploeg hoopgevend. Knap doorzetten van Botteghin en eindelijk eens een doortastende Larsson opende perspectieven op een behoorlijk resultaat.

Helaas, toch liepen we nog een keer in het Portugese mes en stonden we aan het einde van de wedstrijd ook aan het eind van ons Europees avontuur. Het zal altijd de vraag blijven of we met een compleet fitte selectie, een herstelde Bijlow, een kwieke Karsdorp, een blessurevrije Haps en een in vorm zijnde Jørgensen, wél verder waren gekomen. We waren er ondanks alles dichtbij.

Nog één opmerking: de gewone Portugees is gastvrij, aardig. Maar met Portugese voetballers hebben Nederlandse teams al jaren problemen. John de Wolf vertelde deze week nog over de “botsing” van meer dan 25 jaar geleden, bijna bloed aan de paal! Ze schoppen en slaan nu wat minder maar spelen nog steeds ergerlijk veel toneel..

Laten we hopen dat onze spelers voldoende motivatie aan de strijd aan de Douro hebben overgehouden om de “Gloeilampen” zondag uit te doen. De Eindhovenaren waren alles behalve overtuigend donderdagavond!

In het hoofdpijndossier “Nieuw Stadion” was deze dagen ook weer nieuws. Vanuit Feyenoord werd bekend gemaakt dat er aanpassingen in de plannen hadden plaatsgevonden. Ook deelde men mee dat het nieuwe stadion niet voor 2025 zal worden betrokken.

Meteen daarop reageerde het bestuur van de provincie Zuid-Holland. Ik denk dat de Feyenoordbestuurders niet erg blij zullen zijn met de visie van de provincie: vanuit Den Haag werd meegedeeld dat een aantal van de wijzigingen niet realiseerbaar zijn. Op planologische en praktische gronden lijkt het nieuwe stadion zoals de actuele plannen nu zijn onhaalbaar. We wachten maar weer af…

Om mijn wat donkere gevoelens te omlijsten, neem ik maar een glaasje port en draai een cd van de Keizerin van de fado, Amalia Rodriguez…