Een Zwitserse kater

0
339

Wat een atmosfeer! Een uitverkochte Kuip, zinderend van spanning! Een opstelling, geheel in de lijn van de match tegen VVV. Tapia op de positie van Fer, en Ié voor de geblesseerde Botteghin.

Een Kuip, die er eens echt voor ging zitten, in het besef dat een overwinning eigenlijk noodzakelijk was om uitzicht te hebben op een verlengd verblijf in Europa.

AZ had het goede voorbeeld gegeven in Kazakstan, de FC Gloeilamp liet het in Oostenrijk na een onverdiende penalty meegekregen te hebben, lelijk zitten.Feyenoord pakte de zaken aan zoals we hoopten: fel op de bal, zonder als gekken naar voren te rennen. Dat dit al snel tot een pingel leidde bracht toch niet voldoende overleg in het spel, het bleef op good old trainer Bert Jacobs te citeren toch wat “hotseknots begoniavoetbal”. Met als grote onruststoker Karsdorp, die blijkbaar moeite had de toch duidelijk verschillende tenues uit elkaar te houden….

Waar we ook goed in waren is het verzamelen van compleet onnodige gele kaarten. Berghuis hield zó opzichtig een Zwitsers shirtje vast dat zelfs Stevie Wonder een kaart had getrokken. En Köckü was zo onverstandig  om 0,09 cm afstand te nemen bij een Zwitserse vrije trap: ook geel.. Als dan ook Sinisterra probeert te verdedigen levert ook dat weer geel op.

Ik kan me nauwelijks voorstellen dat Dickie met een gerust gevoel in de rust aan zijn kopje thee zat. Veel zekerheid straalde onze defensie de eerste helft niet uit. “Rommelig verdedigen” is nog de beste omschrijving van wat er voor het doel van Kenneth Vermeer gebeurde.

Toen na de rust Ié de bal per ongeluk met de hand raakte, kwamen we nog goed weg. We verloren compleet de grip op de wedstrijd, eens te meer wreekt zich dat er geen echte leider in het team zit. Een ander opvallend feit was dat Nicolai Jørgensen nog niet in goede doen is. Hij krijgt ook weinig goede ballen aangespeeld, maar met de paar die goed aankomen lukt hem weinig. Balverlies, te weinig balcontrole. Aan het kunstgras kan het niet liggen..

Veel rust kwam er niet in het spel, de tweede helft. Strijd wel, dan kan beide ploegen niet ontzegd worden! Het bleef een boeiend spektakel waarin de dreiging op de tegengoal voortdurend aanwezig was. En als je dan zelf aanvallend blijft aarzelen krijg je de deksel op de neus! Te besluiteloos in de aanval en met de blessurepech van Ié in de verdediging, zo is eigenlijk de tweede helft samen te vatten. Te vaak nét niet, te haastig, te veel onnodig balverlies. Zoals mijn buurman op de tribune zei: ”Ze werken als nijvere bijen, maar spelen als een kip zonder kop!”

Nu durf ik geen opmerkingen over dieren te maken in mijn stukje, voor je het weet heb je een stel dierenactivisten aan de deur, maar er zat wel een kern van waarheid in zijn opmerking. Gebrek aan inzet kon je de ploeg niet voor de voeten gooien, maar een duidelijk spelconcept ontbreekt. En als je dan net niet wat mazzel hebt, blijft de buit buiten bereik. In dit soort wedstrijden mis je de genialiteit van Robin van Persie of de power van Dirk Kuyt.

Ik vrees dat het Europees avontuur een moeilijke zaak wordt. We kunnen zondag laten zien dat we toch echt vooruitgang boeken. Een eclatante zege op RKC spoelt de nare smaak van het Zwitsers kaasfondue wat weg..

In het stadion ging het verhaal rond dat Arnesens komst al vast stond. Op zich geen slechte keus, alhoewel men bij Anderlecht daar heel anders overdenkt. Dat de Deen gepokt en gemazeld is in de voetbalwereld kan niemand ontkennen. Maar op welke wijze moet hij het elftal versterken? De clubkas is leger dan de koelkast van een studentenhuis na een feestweekeinde. Passend bij de avond is het oude spreekwoord “ Geen geld, geen Zwitsers..”