Er is nog veel te doen!

0
534

De openingswedstrijd 2019. Goed, het is niet de echte start van het nieuwe seizoen, maar toch een match met meer waarde dan de pot tegen Angers: nog één week voor het échte begin….

Wat kun je er van zeggen? Hebben we een topverdediger als trainer, staat met name het centrale blok van de defensie te schutteren als F-pupillen!  Het leek alsof de opdracht was rond het eigen strafschopgebied eerst drie keer over te spelen, voordat we mochten uitverdedigen. Na een klein half uur had ik het gevoel dat Jaap Stam en J.P. van Gastel hun trainingspak maar uit moesten doen en samen de verdediging moesten gaan leiden.

Als Southampton over de middellijn kwam zag je de knietjes van Eric en Sven al gaan trillen. “Wat moeten we doen als de bal onze kant opkomt?” Geen greintje zelfvertrouwen, tikkie breed en uiteindelijk tikkie naar Vermeer, die dan de bal zonder te kijken maar naar voren joeg, iets wat Botteghin of Van Beek zelf al eerder hadden kunnen doen.

Ik begrijp nu dat Stam graag op de helft van de tegenpartij wil spelen, met onze defensie in deze vorm is verdedigen zelfs tegen een ploeg uit de lagere regionen van de Premier League levensgevaarlijk.

Als dan ook een opbouwspeler die vanuit de verdediging de aanval opzet, ontbreekt, dan zijn we afhankelijk van individuele goede ideeën van de aanvallende spelers. Burger is een aardige speler, maar mist een versnelling, Fer moest te veel achterin bijspringen, Larsson moest al snel naar de kleedkamer, het werd zoeken naar een goed concept. Sinistera maakt veel soepele bewegingen, maar met weinig rendement: hij loopt zich meestal vast. Vente heeft weinig zelfvertrouwen, zelfs een schrijver van ons Stadion Sport Nieuws draagt daar aan bij door zijn kritiek…

Dan blijft er weinig te genieten over. Een handvol kleine kansjes, niet veel intelligent spel, geen geloof in eigen kunnen: rommelig, wel ijverig maar in de omschakeling erg kwetsbaar. Gelukkig is niet elke tegenstander in de Eredivisie van Premier League-niveau, maar Jaap Stam heeft nog een hele klus om de ploeg op een aanvaardbaar niveau te krijgen.

Verreweg de beste man in het rood-wit was Steven Berghuis. Ik heb respect voor de wijze waarop hij in de huidige situatie met veel energie probeert het kwetsbare Feyenoord  de weg te wijzen. Klasse!

Er moet me nog één ding van het hart. Toen Stam heel begrijpelijk Van Beek naar de kant haalde duurde het relatief lang voordat Jan Arie in het veld kwam. Los van het feit dat de trainer hem klaarblijkelijk niet had gewaarschuwd maakte het geheel een amateuristische indruk. Hij moest dat oerlelijke koeientrainings-shirt (Waren ze écht bij Zeeman in de aanbieding, Koevermans?) nog uittrekken,zijn spelersshirt nog pakken, zijn scheenbeschermers nog zoeken, kortom: Southampton had nog de kans om een doelpunt extra te maken. Dat kan toch beter, dunkt me!

Er zullen toch wat harde woorden moeten vallen en wat euro’s worden uitgegeven om weer ‘the best of the rest’ te worden, van de wedstrijd tegen de Engelsen werd ik niet vrolijk.

Trouwens: een compliment voor de mensen achter het “Ter nagedachtenis-spandoek”. Grote klasse!

Goed, de enige echte derby biedt kans op de eerste herkansing! Tot zondag