Feyenoord USA

0
598

Nog vóór de openingswedstrijd tegen de club van Spangen kreeg ik via betrouwbare Amerikaanse bronnen (die schijnen te bestaan) nadere informatie over de investeerders uit dat land.

De inspirator van het plan blijkt de V.S.- ambassadeur in ons land, Pete Hoekstra, de man die op grond van zijn kwaliteiten benoemd lijkt te worden tot chef van de Inlichtingendiensten. Bij zijn benoeming gaf hij al aan over een grote scherpzinnigheid te beschikken: hij meldde dat in Nederland regelmatig politici werden verbrand en er van orde en veiligheid geen sprake was. Toen hij later met de beelden werd geconfronteerd, ontkende hij in alle toonaarden zoiets gezegd te hebben…

Om dat nu allemaal goed te maken heeft hij een reddingsplan voor de meest geliefde club in de meest geliefde sport: voetbalclub Feyenoord!

En natuurlijk pakt hij het Amerikaans aan: hij heeft uitgezocht wie de vijf meest succesvolle sporttalenten van de USA zijn en die gecontracteerd voor Feyenoord. 300 miljoen dollar, maar dan heb je ook wat!

Dwayne Ricks, Mark Green, Shakeel Drabb, Steven Prandel en William Waters dragen voor vijf jaar het Rood en Wit van Feyenoord. Dat de eerste drie uitstekende honkballers zijn, Steven wordt gezien als basketball-toptalent en William Waters topscorer was in de ijshockey-competitie heeft Hoekstra even over het hoofd gezien…

Naast het aantrekken van topspelers heeft de huisvesting topprioriteit. Dus uiteraard uit De Kuip naar een nieuwe thuisbasis! De benoeming van Robert Eenhoorn is een droomwens van de Amerikaanse investeerders. Eenhoorn heeft in de honkbalwereld in de V.S. zijn sporen verdiend.

Hij lijkt met de plannen van de investeerders voor het stadion niet akkoord: hij heeft groot bezwaar tegen een werpersheuvel op de middenstip en de aanschaf van 22 nieuwe honkbalknuppels staat hem ook niet aan….

Alle gekheid op een stokje: dat investeringsplan is nog niet overtuigend! Investeren is ergens geld inpompen om er meer geld aan te verdienen, niet per definitie om de club te versterken. Meestal gaat zoiets gepaard met trammelant! Het meest trieste voorbeeld is het Belgische Lierse SK, dat door het beleid van Egyptische investeerders vorig jaar failliet is gegaan.

Het grote Manchester United viel in handen van de Amerikaanse Grazers, resultaat is een half miljard schuld en de oprichting van een alternatieve vereniging door een groep supporters. Vaak levert de investeringsingreep werk voor advocaten op: denk aan de rechtszaken tussen ADO en Wang, recentelijk tussen FC Den Bosch en Jordania Jr of Vitesse en Jordania Sr.

Over de situatie rond Roda en de Mexicaan De la Vega valt nog weinig te zeggen, alleen dat zijn financiële inbreng bij het Spaanse Murcia ook tot veel strubbelingen leidde.

Het gaat niet altijd fout: Frans van Seumeren steunt FC Utrecht al meer dan 10 jaar, maar ik heb het gevoel dat hij de FC meer als hobby ziet dan als investeringsobject. Ook Fortuna Sittard en Gün lijken een harmonieuze combinatie.

Gezien de voorbeelden in binnen- en buitenland is waakzaamheid uiterst belangrijk! De kernintentie van investeerders is en blijft geld verdienen, niet de voetbalclub dienen.

Laten we hopen dat de Raad van Commissarissen uiterst alert blijft!