Friet met mayo-competitie?

0
639

Ja hoor, het is net de komkommertijd, de zomerperiode waarin er door de vakanties weinig nieuws is en de media de minst onbelangrijke zaken opblazen tot wereldnieuws.

“Haring gespot in Oosterschelde!” of “Koe baart jong kalf!”

Zo in de nadagen van de winterstop steekt het verhaal van de BeNe-liga de kop weer op, de gezamenlijke competitie van de topclubs uit België en ons land.

Los van het feit wat in beide landen die topclubs zijn, in België wil nog wel eens een omkoopzaakje opduiken en bij ons kan een topclub van kort geleden , FC Twente, twee jaar laten degraderen. Om actueel te blijven: is PSV een topclub? Zag men ons na vijf wedstrijden in dit seizoen als topclub?

Nu vraag ik me af wat de meerwaarde is. Volgens het onderzoeksbureau zou het financieel gewin groot zijn. Hoe men dat berekent is me volkomen onduidelijk. Levert Oostende – Heerenveen meer tv-gelden op dan Heerenveen – Utrecht? Is de uitstraling van shirtsponsor Univé bij een uitwedstrijd tegen Standard Luik meer waard dan bij de match tegen AZ?

Nog belangrijker is de  belangstelling van de supporters. Zit iemand te wachten op een thuiswedstrijd tegen Charleloi? Is dat boeiender dan de matches in De Kuip tegen ADO, met de knuffelregen? Ga jij naar een uitwedstrijd tegen Anderlecht?

Los van het feit dat ik vermoed dat 020 liever in een Europese supercompetitie speelt en daarmee, wellicht gevolgd door Anderlecht, en daarom voor de vorm wat meekletst.

Zeker bij onze zuiderburen speelt de mening van de supporters nauwelijks mee. De fans balen van het systeem van de aparte kampioens- en degradatiecompetitie, maar de Belgische bond trekt zich daar geen bal van aan. En wat de clubbestuurders betreft, aan beide zijden van de grens, als je die zelfs zonder gefundeerde onderbouwing, meer inkomsten voorspiegelt gaan ze kwijlend door de bocht! Doen!

Los van de geldelijke zaken: het blijft ook de vraag of de voetbaltechnische kwaliteit van de “friet-met-mayo-competitie” hoger wordt. Ik geef toe dat matches tegen buitenlandse clubs als Porto, Rangers of Olympique Lyon boeiend zijn, maar ik vrees dat een pot tegen Mechelen of Gent mij nou niet naar de Kuip jagen!

Nu ik het toch over De Kuip heb: deze week schijnt een delegatie van Feyenoord de Rotterdamse politiek te hebben bijgepraat. Leefbaar Rotterdam, de grootste fractie in de gemeenteraad, was niet bij de vergadering. Een insider vertelde me dat men in de partij eigenlijk tegen is, veel te duur, maar oud Leefbaar-kopman Pastors is de baas van het project om Rotterdam-Zuid verder te ontwikkelen, dus de partij zal nog geen blokkade opwerpen. Naar mijn info wordt het project te duur en kiest men volgens journalist Jan D. de Swart voor een “ Ikea-stadion”… En daar spelen we dan een “friet-met-mayonaise-match”…