Fryslan boppe?

0
366

Soms kom je als trouw Feyenoordfan in een moeilijke situatie. Kijk, bij elke wedstrijd van onze favorieten hoop ik voor 200% dat we na 90 minuten aan de goeie kant van de uitslag staan. Maar bij de bekerstrijd tegen Cambuur zit ik met een probleem.

Mijn vrouw, die al jarenlang mijn opwinding rond alles wat onze club betreft in alle rust doorstaat, is een Friezin. Om preciezer te zijn: de naam “Cambuur” hangt samen met de wijk Cambuursterhoek, vernoemd naar het rijke Friese geslacht Van Cammingha. Helaas heeft een van de voorvaders van mijn vrouw, lid van die familie, ruzie gekregen met de rest van de familie. Hij wijzigde zijn naam iets en verspeelde daarmee zijn erfdeel, iets wat ik hem nog steeds kwalijk neem…

Tja, daar zit het probleem! Een deel van de Friese familieleden van mijn vrouw zet mij zwaar onder druk voor deze ene keer niet voor Feyenoord maar voor Cambuur te kiezen. Gelukkig zijn enkele andere leden van de familie hartstochtelijk fan van Heerenveen, dus in die Friese broederstrijd kan ik mooi neutraal blijven!

Goed, terug naar de wedstrijd. Één ding is zeker, we mogen de club uit Leeuwarden niet onderschatten. Ze zijn niet voor niets trotse koploper van de Keukenkastjeskompetitie. En een tegenstander van het formaat Feyenoord maakt onder tegenstander en fans extra krachten los, iedereen wil tonen dat Cambuur in de Eredivisie hoort. Nu zouden we kunnen denken dat na de zege op PSV een opponent van een niveautje lager kinderspel moet zijn. Maar als Cambuur dezelfde energie in de strijd gooit als we deden tegen de Gloeilampen gaat het stadion er achter staan en dan kan het aardig spoken daar in het noorden.

Misschien is deze match belangrijker dan de wedstrijd van afgelopen zondag. Zoals het cliché al zegt: de beker is de kortste weg naar Europees voetbal. Na alle toestanden aan het begin van het seizoen zijn we aan een positieve flow toe. Als we deze bekerstrijd positief afsluiten en met een goed resultaat het weekeinde uit Utrecht terugkomen sluiten we het eerste competitie deel ondanks een zeer matige start met een goed gevoel af.

Als Arnesen dan in de winterstop voor een paar versterkingen zorgt kunnen we op sportief gebied vol goede moed aan het tweede deel beginnen.

Maandag werd bekend dat Herman van Drie, vertegenwoordiger van de Vrienden van Feyenoord in de Raad van Commissarissen, wegens “verschil van inzicht”, zoals dat netjes heet, uit de RvC is gestapt. Die vrienden van Feyenoord hebben door een geldelijke injectie de club een paar jaar geleden gered en lijken nu helemaal buiten spel te staan. Zonder overdrijving kan gezegd worden dat ondanks de benoeming van een “nieuwe” algemeen directeur en een nieuwe technische chef de rust in de Feyenoordtop niet is teruggekeerd. Advocaat zorgde voor rust in het stadion, maar over “Het Stadion” zelf is nog veel onrust. De wilde plannen over Amerikaanse investeerders lijken als een oudjaarsvuur in rook te zijn opgegaan.

Er blijft nog wel wat te wensen….