De Rotterdamse gemeenteraad komt steeds dichter bij het punt dat er een beslissing moet worden genomen over Feyenoord-city. En dat is te merken ook. De promotiecampagne van de mensen achter Feyenoord-city loopt op volle toeren.

Jan van Merwijk gaf kort geleden al aan dat het stoppen van het project er toe leidt dat Stadion Feyenoord twintig miljoen euro heeft weggegooid. Ook bleek uit dit verhaal dat het onderhoud van De Kuip zo achterstallig is dat opknappen eigenlijk ook geen zin meer heeft.

Dat is wel bijzonder. Wij zijn nog opgegroeid met het begrip, gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt. Maar dat is aan de stadiondirectie waarschijnlijk nooit verteld. Het lijkt er dus op dat de directie een onzeker pad is ingeslagen met het idee dat het wel goed komt. Of je nu voor of tegen de bouw van een nieuw stadion bent, het is toch raar om het huidige stadion door gebrekkig onderhoud in waarde te laten verminderen, terwijl dit stadion wel als onderpand is gegeven bij Goldman & Sachs.

Doel van dit interview in het Algemeen Dagblad was wel duidelijk. Druk zetten op de gemeente Rotterdam om het nieuwe stadionplan te omarmen. Het artikel werd nog “opgefleurd” met wat foto’s waaruit zou blijken hoe slecht het met de staat van de huidig Kuip zou zijn gesteld. Laten we eerlijk zijn, we kunnen net zo makkelijk een verhaal schrijven dat laat zien hoe geweldig De Kuip is. Met hele mooie foto’s en verhalen. De waarheid zal dan wel ergens in het midden liggen.

Dinsdag kwam opeens het bericht dat de steenrijke goede doelenclub De Verre Bergen 24,5 miljoen euro gaat steken in het nieuwe stadion. Hiervoor krijgen zij 3.884 gratis zitplaatsen voor kinderen tussen de 10 en 15 jaar uit Rotterdam-Zuid in de toekomstige voetbaltempel.

En weer kwam er een fantastisch verhaal in het Algemeen Dagblad. Onze directeur Jan de Jong meldde het volgende: “,,Het is een fantastische manier om Feyenoord te verbinden met de wijken rond het nieuwe stadion. En dat is van belang, want de toekomst van Feyenoord ligt ook bij deze kinderen. Dit is een mooie vorm van (alternatieve) financiering. Grote stappen maken en tegelijkertijd maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hiervan zullen we nog meer moois gaan zien.”

En iedereen is enthousiast. Rotterdamse beleidsbepalers, gemeenteraadsleden en natuurlijk de Feyenoord-directie. Maar waar is dat enthousiasme op gebaseerd? Jazeker er komt een bedrag binnen van 24,5 miljoen euro, wat direct in de financiering van de bouw wordt gestoken. Het is echter onduidelijk wat de termijn is van de tegenprestatie.

Blijven deze plaatsen voor onbepaalde tijd eigendom van de organisatie of komen deze op een gegeven moment weer terug bij Feyenoord? Is er een terugkoopregeling? Komt er een vertegenwoordiger van De Verre Bergen in de raad van commissarissen? Pas als je alles weet over deze overeenkomst kan je een juist oordeel vellen. Wel is het opvallend dat dit bericht kort voor de vergadering van de gemeenteraad naar buiten komt.

Opvallend is het ook dat er ook onder veel supporters een positieve houding is ten opzichte van deze constructie en dat verbaast mij. Het gaat nu om bijna vierduizend zitplaatsen, wat waarschijnlijk een heel vak is. Stel er komen nog meer van dit soort constructies, wat zal dit met de sfeer doen? Krijgen we dan tienduizend toeschouwers die op door stichtingen afgenomen plaatsen zitten? Het afgelopen seizoen was de sfeer in De Kuip bij de meeste wedstrijden al niet geweldig, stel je eens voor dat er ook nog hele vakken waren gevuld met toeschouwers die komen omdat het toch gratis is.

Ik zie dit helemaal niet zitten. Ik ga naar de wedstrijden van Feyenoord om met gelijkgestemden de wedstrijden te zien. Om onze emoties te delen. Ik gun iedereen zijn geluk en ook de vele kinderen die het wat minder hebben. Maar een voetbalstadion is geen kinderopvang. Het is het huis van de supporters die leven met Feyenoord. Die er mee opstaan en er mee naar bed gaan. Ik zit liever in een half  gevuld stadion fanatieke aanhangers, dan een vol stadion met toeschouwers.

Nu wordt er over de rug van kinderen uit Rotterdam een sfeer gecreëerd dat Feyenoord-city de beste oplossing is voor Rotterdam. Maar daar gaat het toch niet om? Het gaat er om wat het beste is voor Feyenoord en de Feyenoordsupporters.

En vooral de laatste groep staat al jaren in de kou!