Het is stil aan de overkant??

0
420

De onrust en onzekerheid rond het coronavirus ligt als een donkere deken over de wereld. Landen worden afgesloten voor buitenlandse bezoekers, in sommige gebieden ligt het leven bijna stil. Het aantal mensen dat aan het virus overlijdt groeit elke dag.

In de ernst van de situatie speelt de bijzaak voetbal uiteraard een secundaire rol, er zijn veel belangrijker zaken in het leven.

Toch lijkt het alsof in de voetbalwereld het probleem wat vreemd wordt aangepakt: in Brabant zijn alle wedstrijden afgelast. De uitwedstrijd van NAC in Leeuwarden tegen Cambuur gaat wél door. Op zich niet zo heel raar, Friesland kent relatief weinig coronazieken.

Het vreemde is dat de honderden Bredase supporters de wedstrijd mogen bijwonen, terwijl in Breda de ziekte nadrukkelijk aanwezig is. Het gaat niet alleen om het feit dat het virus zo naar Friesland kan worden gebracht, maar ook om het feit dat drie uur op de heenweg en even lang op de terugreis de Brabantse fans dicht opeen gepakt in een bus zitten…… En dat terwijl vooral voor Brabant geldt dat je contacten zo veel. Ogelijk mort vermijden!

Los van mijn bijdrage aan de medische aspecten, ik houd me liever met zaken bezig waarover ik iets zinnigs kan bijdragen, ik zag deze week wat beelden van wedstrijden zonder publiek.

Wat een diep trieste vertoning! Elk gevoel van beleving ontbrak, het leek een slappe vorm van walking football.

De KNVB wil gelukkig dit sombere fenomeen niet in onze competitie toepassen. Voetbal zonder fans is als een zomer zonder zon! Ook vanuit Amsterdam werd al gemeld dat men geen zin had in een Klassieker zonder publiek.

Het wordt wel een probleem als de nare situatie lang aanhoudt. Je kunt wedstrijden niet maanden vooruit schuiven. Er zijn al plannen om de nacompetitie te halveren, maar dat biedt maar een geringe oplossing. Er komt nog een EK aan en ruim voor die tijd zal het seizoen 2019 – 2020 toch moeten zijn afgerond.

Voor veel clubs zijn de voorbereidingen voor de nieuwe competitie al begonnen.  De FC Gloeilamp heeft de nieuwe trainer al binnen. Roger Schmidt is een ervaren rot, die zijn ploegen aantrekkelijk aanvallend voetbal laat spelen, een goede keus.

Volgens insiders is Arnesen ook druk bezig de selectie voor volgend jaar samen te stellen. De jonge Zeeuw Jan Paul van Hecke, onlangs nog met NAC op bezoek in De Kuip, schijnt hoog op zijn lijstje te staan. Maar er zijn meer kapers op de kust!

Als opvolger van Steven Berghuis lijkt de Roemeen Dennis Man in beeld te zijn. De 21-jarige international kan als rechtsbuiten of aanvallende middenvelder uit de voeten. Hij moet rond de vijf miljoen kosten, een bedrag dat we na een verkoop van Berghuis wel kunnen betalen.

Even terug naar de actuele ernstige situatie: maken we dit seizoen af met E-spelers met matches op de computer of gaan we een publiekloos competitiedeel tegemoet, waarbij het niet alleen “stil aan de overkant” is? Laten we maar hopen dat de RIVM de zaak onder controle krijgt, dan kan de KNVB weer ‘draaien’.