Door Rien Meester

Al een aantal jaren geleden ben ik voor mijn werk van de regio Rotterdam naar Brabant verhuisd. Voor een voetbalfan een boeiende omgeving: FC Gloeilamp, Willem II, RKC, Den Bosch, TOP Oss, Helmond Sport, Eindhoven en in mijn omgeving NAC. Een van mijn Brabantse vrienden, Peter, voor zijn Brabantse tribunegenoten Peer, is in hart en ziel fan van de Bredase club. Van 020 en FC Gloeilamp moet hij niks hebben, ons Rood en Wit kan bij hem op enige sympathie rekenen.

Nu mag ik die NAC-fans wel. Nét zo fanatiek als ons Legioen, hondstrouw en optimist tegen beter weten in. Na de definitieve degradatie naar de KeukenKastjesKompetitie had ik hem uitgenodigd voor een avondje peptalk in een van zijn en mijn favoriete kroegen.

Ik vroeg hem wat hij er nou van vond: de leiding van de club in handen gegeven van een Friese algemeen directeur en een Vlaamse technische man. Terwijl er zoveel Bredase voetbalervaring in de regio aanwezig was. Peter keek mij zwijgend aan en nam een slok van zijn bier. Hij veegde het bierschuim uit zijn snor, dacht nog even na. “Weet je wat het is, Rien,” zei hij, “aan die Bredase  ervaring zoals jij dat noemt is de club bijna kapot gegaan..”

Hij keek somber voor zich uit, nam nog een slok en zette zijn verhaal voort: “ Al bijna dertig jaar is er een stelletje mannen, oud-spelers, oud-trainers, oud-bestuursleden, die na de wedstrijden elkaar in de kroeg ontmoeten. Zet daar wat mensen met veel geld en vrije tijd bij, dan weet je waar en hoe de club gestuurd wordt. Of hoe de club vergooid wordt! Kijk eens naar het aantal gedumpte trainers de afgelopen 15 jaar! Van de afkoopsommen kan Feyenoord een complete ster-voorhoede kopen!”

Door zijn emotie waren zijn zinnen in de hele kroeg te horen geweest! Ik vreesde enig gemor van de andere cafébezoekers, maar uit de instemmende blikken begreep ik dat we niet op straat zouden worden gegooid, integendeel: een voor mij onbekende gast bood ons spontaan een biertje aan….

Mentaal gesteund door deze support ging mijn vriend verder: “Elke poging tot wijziging van de koers, tot verandering werd de kop ingedrukt… Misschien dat die buitenstaanders, die Fries en die Vlaming, wél iets kunnen bereiken!”

De man die ons het biertje had aangeboden ging aan ons tafeltje zitten. Hij bleek sportjournalist bij de regionale krant. “Jij bent Feyenoorder, hè?” Ik beaamde dat. Hij zweeg even. “Van mijn Rotterdamse collega hoor ik dat het bij jullie niet veel beter is. Een groepje oud-spelers en trainers blokkeren op Varkenoord elke vernieuwing en ook jullie bestuur is te zwak omdat te veranderen. Mijn collega heeft zelfs heimwee naar de dictator Van den Herik..”

Veel vrolijker werd het die avond niet. Het bier was prima, de taxi bracht me op een tijdstip thuis dat voor mijn levenspartner acceptabel was. Nog nadenkend over mijn indrukken keek ik in wat oude aantekeningen: contract coördinator jeugdopleiding wordt na twee succesvolle jaren verlengd. En enkele maanden later opeens ontslagen.. De laatste weken lezen we dat veel jeugdspelers weglopen….

Zou 1 en 1 ook hier 2 zijn, en de koffiepraat van onze oude glorie inderdaad vernieuwing in de weg staan?