Kijk, als Feyenoorder ben je wel wat gewend. Zeker als je de jaren tachtig van de vorige eeuw bewust hebt meegemaakt. Maar hoe ik ook mijn best doe, de chaos die er nu heerst bij Feyenoord heb ik nog niet zo vaak meegemaakt. Waarom gaat het toch altijd mis bij onze club? Na het kampioenschap in 2017 werd er nog zo gezegd: “En nu doorpakken! Dit wordt onze nieuwe norm.

Maar de realiteit is compleet anders. Zowel op bestuurlijk niveau, op speltechnisch niveau is de club compleet van het padje. We hebben geen algemeen directeur, we hebben geen technisch directeur, en de commercieel directeur blinkt niet uit in het afsluiten van grote sponsorcontracten. Koevermans is sinds 1 april 2009 in dienst bij Feyenoord. In die periode heeft Feyenoord de volgende hoofsponsoren gehad: ASR verzekeringen, Opel, Qurrent en nu Droomparken. ASR en Opel hebben al een jarenlange band met Feyenoord dus hoefde Koevermans hier niet veel aan relatiebeheer te doen. Over de sponsorcontracten van Qurrent en Droomparken met Feyenoord doen natuurlijk ook veel verhalen de ronde. Het lijkt zo te zijn dat dankzij Stichting Doen en de bemoeienis van Boudewijn Poelmann er via slinkse constructies sponsorovereenkomsten zijn gesloten. Maar dat maakt voor Feyenoord niks uit, we maken Koevermans gewoon Algemeen Directeur (a.i.).

Maar laten we gewoon eens de feiten onder ogen zien. Het enige waar we nu al bijna tien jaar mee worden geconfronteerd zijn verhalen over een nieuw stadion. En in al die jaren hebben we nog geen compleet plan gezien. Niet met duidelijke onderbouwde cijfers, wel met op aannames gebaseerde prognoses. Ook hebben we al diverse keren het definitieve ontwerp gezien wat waarschijnlijk nog wel een paar keer wordt aangepast. Maar een goed plan verkoopt zichzelf toch? Maar bij Feyenoord niet. Waar hele grote clubs als Barcelona en Real Madrid hun stadion gaan verbouwen wordt er bij Feyenoord gekozen voor een onzekere toekomst. Een toekomst die het einde van de club gaan betekenen.

Het enige wat deze stadionplannen ons hebben gebracht is dat onze Kuip als onderpand bij Goldman Sachs in ondergebracht, ter waarde van twaalf miljoen euro, dat er al een paar jaar geen groot onderhoud is gepleegd aan De Kuip en dat Het Legioen tot op het bot verdeeld is.

Ook op voetbaltechnisch gebied is er een hoop mis. Als we terugkijken naar het kampioenschap van 2017, dan zien we een elftal wat als team opereerde. Onder leiding van Dirk Kuyt, Karim El Ahmadi en Eljero Elia werd er met maximale inzet een resultaat nagejaagd, wat er voor zorgde dat ook mindere spelers boven zichzelf konden uitgroeien. Na dit kampioenschap had er structureel aan een beter voetballend elftal gewerkt moeten worden.

Nadat AZ gisteravond ons elftal op zowel voetbaltechnisch gebied, als in duelkracht en fitheid compleet van de mat speelde is er maar één constatering: Dat is niet gelukt! Het elftal hangt van los zand aan elkaar. Waar een paar spelers gaan jagen, Sinisterra en Kökcü, lopen Botteghin en Tapia rustig terug. Als Feyenoord aan de opbouw begint dan gaan de backs heel hoog staan en laten Tapia en Toornstra zich zakken om dan ingespeeld te worden. Tapia gaat dan met tempo van een veteraan eens bekijken waar de bal naar toe moet en Toornstra kaast meestal terug op Botteghin. Bottheghin loopt een paar meter op, gaat op de bal staan en speelt de bal terug of naar een speler naast hem. Met deze opbouw komen onze voorhoedespelers nooit in een één tegen één situatie.

Er is nog maar één oplossing om alles de rails te krijgen. Stop met het Feyenoord-City-project. Ga voor een renovatie van De Kuip. Stop met alle megalomane plannen, die zo slecht zijn dat iedereen er constant gaten in kan schieten. Ga eens alle energie stoppen in een beter elftal. Als we zo blijven voetballen dan is een bezettingsgraad van negentig procent in welk stadion dan ook een utopie.

Neem eens keiharde beslissingen. Wat zijn Tapia en Botteghin beter dan Jan-Arie van der Heijden? Deze spelers zijn allemaal te traag, vertragen het aanvalsspel, laten spelers uit hun rug lopen en missen de absolute wil om te winnen.

Ga met een elftal spelen dat uitstraalt dat het wil winnen, dat wel als elftal druk wil zetten, dat wel de tweede bal wil winnen. Zorg eens voor een fit elftal met spelers die wel drie wedstrijden in de week kunnen spelen. Neem afscheid van spelers die steeds geblesseerd zijn.

Neem beslissingen: speel zonder Tapia en Botteghin. Het is nog niet te laat, maar de tijd dringt. Zorg er voor dat Het Legioen weer achter het elftal gaat staan en daar is niet zo veel voor nodig.

Het enige dat wij vragen is: Honderd procent inzet.