Luctor et emergo?

0
322

Natuurlijk weet ik dat Nicolai Jørgensen geen Zeeuws bloed heeft dus zal  de wapenspreuk van die provincie “Luctor et emergo”, “Ik worstel en kom boven” hem waarschijnlijk onbekend zijn. Toch is de leus op dit moment op hem van toepassing.

De Deen doet zijn uiterste best, hij rent en sleurt vol overgave, maar het wil niet lukken… Kopballen kaatsen de verkeerde kant op, passes gaan net verkeerd, de bal springt steeds nét te ver van zijn schoen, kortom: het is het allemaal net niet.

Nu was de eerste helft daar in Friesland  voor Feyenoordfans  niet om aan te gluren. Fantasieloos, geen tempo, het elftal hing als los zand aan elkaar.

Je hoopt dan dat Advocaat in de rust iedereen wakker schudt, dat hij er in slaagt wat zelfvertrouwen in  de dolende ploeg te praten.

Köckü ging wat meer als aanvallende linkermiddenvelder spelen, Toornstra bleek ook in het veld te staan, het leidde zowaar tot een paar kansrijke aanvallen, maar weer bleek dat Nicolai geen greintje zelfvertrouwen heeft.

Natuurlijk was de 0 – 1 van Berghuis een beauty, maar niet het resultaat van een briljante aanval!

Na die goal kreeg ik even het gevoel dat we door gingen maar door een onhandige Tapia-actie was het weer prut! Dat daar het zoveelste balverlies van Jørgensen aan vooraf ging lag aan het feit dat Advocaat de wissel Nicolai – Larsson te lang uitstelde. Van zo’n ervaren coach verwacht je zoiets niet: na de voorsprong lag het voor de hand dat de Friezen zouden gaan stormen. En als je dan op snelle uitvallen wilt spelen heb je aan Samba Sam veel meer dan de toch al zo onzekere Jørgensen….

Trouwens, Tapia liep opzichtig te solliciteren naar een kaart, hoe dom kun je zijn! Ja, of die pegel op de lat van Toornstra nu wel of niet over de lijn was, tijdens de wedstrijd bleef dat onbeantwoord….

Eigenlijk hadden we dankzij Sinisterra één behoorlijke aanval, die onze Argentijnse “spits” goed afrondde!

Je kreeg deze week echt het gevoel dat de bekercompetitie speciale effecten heeft: 020 had zijn handen vol aan Telstar en mocht blij zijn met een nipte overwinning, de Gloeilampen gingen tegen een amateurploeg bijna de mist in, NAC won kantje boord bij een andere amateurploeg. En bij alle prof-ploegen was geen sprake van een veredeld tweede elftal!

Terugkijkend op een avondje Friesland: we zijn een bekerronde verder. Daar is eigenlijk al het  goede van de avond genoemd.  Een matige prestatie, op deze manier krijgen we tegen Utrecht een zware wedstrijd.

Advocaat wil in de winterstop twee aanwinsten halen. Eigenlijk hoop ik dat Frank Arnesen nog wat extra krachten onder de kerstboom vindt….