Open Brief

Open brief aan Ron Zijlstra,
uitgever Stadion Sport Nieuws
(2016)

Beste Ron,
Wij kennen elkaar zo langzamerhand heel wat jaartjes. In 2004 vroeg je mij om columns te gaan schrijven voor Stadion Sport Nieuws. Daarvóór maakten wij al met enige regelmaat een praatje op ‘ons’ vakkie U. Het is Feyenoord dat ons bindt, dus altijd meer dan genoeg gespreksstof.

Je hebt me in het verleden wel uitgelegd hoe het werkt met het maken van het programmaboekje. En ik ben ook weleens komen kijken bij jouw drukkerij in Den Haag. Een mooi familiebedrijf dat door jouw opa is opgericht, door je vader is voortgezet en nu – alweer jaren geleden – door jou is overgenomen. Het boekje wordt gedrukt in de stille uren, als er geen ander drukwerk hoeft te worden gemaakt. En wat die drukkerij betreft: petje af, ik ben diep onder de indruk van je ondernemersgeest. De grafische sector heeft het heel erg zwaar en moeilijk, dat weet iedereen. Maar jij weet je hoofd boven water te houden door kei- en keihard te werken en door vakwerk te leveren. Je mag best weten: ik schrijf die columns in de eerste plaats natuurlijk voor de lezers, maar toch ook wel een beetje voor jou. Soms heb ik het erg druk, en zit het schrijven van die columns me een beetje in de weg. Het blijft tenslotte liefdewerk. Maar ik laat jou niet zakken, Ron, je mag altijd op mijn bijdragen rekenen.


Uit het voorgaande zouden lezers de conclusie kunnen trekken dat wij de vloer plat lopen bij elkaar. Dat we elkaar heel goed kennen. Maar zo is het nu ook weer niet. We weten elkaar te vinden, maar we zien en spreken elkaar hooguit een paar keer per jaar. Dat is als we elkaar toevallig tegenkomen in of bij De Kuip, en jij niet te druk bent met het verkopen van boekjes;-) Aan de andere kant weet ik ook dat ik op je kan rekenen als het nodig is. Toen ik tien jaar geleden behoorlijk ziek was, was jij een van de trouwste bellers. Dat zal ik niet vergeten.

Maar nu de reden waarom ik je deze open brief schrijf. Zoals je misschien wel weet, is afgelopen donderdag een heel bijzonder boek over Feyenoord gepresenteerd: het XXL-boek Feyenoord De Grootste. Dat is werkelijk een monument van een boek: 50 bij 50 centimeter groot,en meer dan 850 pagina’s dik. Er staan meer dan drieduizend (!) foto’s in, en het weegt ruim dertig kilo. Bij grote, dikke sportboeken hebben ze het weleens over ‘stoeptegels’. Nou, dan mag je dit wel een betonblok noemen. Het is verreweg het grootste sportboek dat ooit in Nederland is verschenen.


En weet je? Voor dat geweldige boek heb ik een verhaal mogen schrijven. Ik heb me verdiept in de geschiedenis van allerlei bladen over en van de club. Je kent ze wel: De Feijenoorder, Hand in Hand, De Feyenoord-Krant, Lunatic News. Dat was een hele uitzoekerij, want lang niet alles is goed gedocumenteerd. En dan druk ik me voorzichtig uit. Juist dat gebrek aan informatie maakte het natuurlijk extra interessant. Stad en land heb ik afgebeld, op zoek naar de kleinste puzzelstukjes. Dan moet je denken aan allang gepensioneerde drukkers en uitgevers, oud-redacteuren, verzamelaars, archivarissen, enzovoort. Maar op het laatst heb je dan ook wat, want langzaam maar zeker kom je op zo’n manier natuurlijk steeds meer te weten. Zo heb ik ook onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Stadion Sport Nieuws. En weet je wat ik daarbij heb ontdekt, Ron? Stadion Sport Nieuws is de oudste én de langst levende gedrukte uitgave over Feyenoord. Ja, je leest het goed: de oudste én de langst levende! Clubblad De Feijenoorder heeft, voordat het in 1983 werd opgeheven, 66 jaar bestaan. Dat was tot voor kort de langst levende uitgave over onze club. Maar Stadion Sport Nieuws is dit jaar 67 geworden, Ron, een record! De geschiedenis van Stadion Sport Nieuws gaat terug tot 1949, toen de supportersvereniging voor het eerst wedstrijdprogramma Het Stadion Nieuws op de markt bracht. Dit is de voorloper van Stadion Sport Nieuws zoals we dat nu kennen.

Geen enkel blad over Feyenoord bestaat sinds 1949, Ron, Stadion Sport Nieuws is onverwoestbaar. Ik weet dat jij dit alles niet weet. Zoals ik al schreef, de geschiedenis van al die bladen is heel slecht gedocumenteerd. Daarin ben je dus zeker niet uniek. Via deze open brief wil ik jou, en alle lezers van Stadion Sport Nieuws, laten weten dat jij de uitgever bent van (letterlijk) een uniek stuk Feyenoord-cultuurgoed. Daar mag je hartstikke trots op zijn, Ron. Zoals ik er trots op ben dat ik in jouw blad columns mag schrijven. Dit was ik altijd al, maar nu ik de geschiedenis ken, ben ik het nog een beetje meer. Dus als het aan mij ligt, blijf ik nog jaaaaaaaaaaaaren columns naar je sturen. Druk jij ze dan alsjeblieft af in het oudste, langst levende Feyenoord-blad? Alvast veel dank daarvoor.
Nou, tot snel maar weer, Ron. Ik zie je op vakkie U!


Met een hartelijke Feyenoord-groet,

Boudewijn Warbroek