Petje af!

0
511

Je gevoel kan je soms stevig in de steek laten! Zelden heb ik in de vele jaren van mijn liefde voor Feyenoord zo’n chaotische seizoenstart meegemaakt.. Eigenlijk is “chaotische seizoenstart” een verkeerd begrip! De wanorde startte al in de vorige competitie….. Na een bestuurlijke puinhoop legt Stam met zijn team tegen de Georgiërs een prima pot op de mat!

Laat ik nog eens op die chaos ingaan. Vorig seizoen, in januari, was het duidelijk dat Gio ging stoppen. Het duurde nog maanden voordat een opvolger bekend was. Elke échte onderneming had bij de eerste tekenen van vertrek van de “bedrijfsleider” geanticipeerd, en de top had gezorgd voor een adequate opvolging.

Tweede punt: Martin van Geels directeurschap liep af. Niet omdat zijn contract afliep, maar omdat al dan niet terecht zijn draagvlak binnen en buiten de club was afgebroken. Een opvolger is er nog steeds niet, terwijl in de pers, ook in mijn columns, het vertrek al maanden geleden werd voorspeld! Ook hier zou in “het echte leven” al lang een lijst van potentiële opvolgers zijn uitgewerkt.

Dan punt drie: er blijken dermate grote wrijfpunten te zijn tussen de Raad van Commissarissen en de algemeen directeur…. Nu kan ik me niet voorstellen dat op een, laten we zeggen, donderdagmorgen om half elf plotseling bleek dat Jan de Jong en de RvC heel andere ideeën hadden. Nu gaat het me er niet om wie gelijk had, maar zo’n verschil in visie ontstaat niet op één moment, maar groeit! En ook hier is geen sprake van een scenario bij een conflict!

“Gouverner, c’est prévoir”, schreef de Franse politicus De Girardin rond 1850: in goed Nederlands, “regeren is vooruit zien”.  De man had geen verstand van voetbal, het bestond nog niet eens in Frankrijk! Maar de Rotterdamse bestuurders hebben De Girardins wijsheid nooit begrepen! Ze leven bij de dag!

Nog een voorbeeld: Volgens Van Geel was er in de winterstop een bod van 12 miljoen op St. Juste. Hij is nu verkocht voor 9 miljoen…

Vooruit, een vijfde voorbeeld: Tapia wil niet verkocht worden aan een Russische club. Zijn goed recht. Technisch directeur Troost is woedend en wil hem bij het grof vuil zetten. Tegen Dynamo speelt Tapia een puike wedstrijd…..

Ik had medelijden met Jaap Stam en zijn staf: de situatie rond Berghuis, de vaagheid over allerlei mogelijke Argentijnse versterkingen, geruchten over Amerikaanse investeerders, ga zo maar door!

En dan zo’n prima prestatie tegen de kampioen van Georgië, klasse!

Mijn partner had de match op tv gevolgd, nou ja gezien… Ze snapte dat Karsdorp terug uit Engeland kwam, ze nam aan dat hij daar zwaar onderbetaald was: “Die jongen zat met een kapotte broek vol scheuren op de tribune! Had men bij Feyenoord niet zo lang een oude trainingsbroek kunnen lenen? Zo zielig..”