Respect?

0
382

De voetbalwereld blijkt niet veel anders dan de “echte” wereld. De Romeinse schrijver Plautus, in zijn tijd beroemd om vooral zijn obscene platvloerse humor, schreef al:”De mens is een wolf voor de anderen.”

In eigentijds Nederlands: als iemand een ander een loer moet draaien, dan doet hij dat.

De UEFA voert al jaren een “respect-campagne”: op de mouwen van spelers en arbiters staat dat motto vermeld. Als dan in Bulgarije een half stadion racistische geluiden maakt, doen de voetbalbobo’s er bijna twee weken over om een halfslachtige maatregel te nemen.

In het dagelijks leven zou respect voor de ander normaal moeten zijn. Ook bij onze club zou “respect” een rol moeten spelen, maar het Feyenoordbestuur speelt bepaald geen voortrekkersrol bij dit onderwerp.

Dat er na het vrijwillige (?) vertrek van Jaap Stam iets moest gebeuren staat buiten kijf. Ik heb al eerder geschreven dat de keus voor Dick Advocaat een logische was. Natuurlijk heb ik begrip voor het feit dat Advocaat zijn eigen staf wil formeren.

Maar hier houdt mijn begrip op.

J.P. van Gastel heeft zo’n vijf seizoenen in het eerste van Feyenoord gespeeld. Zelfs een lange tijd als aanvoerder. Na zijn actieve periode is hij een aantal jaren assistent-trainer geweest, in die periode behaalde onze club een kampioenschap, twee bekers en twee Johan Cruyff-schalen. Zonder een vorm van voorbereiding vernam hij via de media dat zijn baan als assistent-coach ophield.

Roy “das Phantom” Makaay speelde drie jaar voor ons Rood en Wit. Zo’n tachtig wedstrijden, een vijftigtal goals. Bijna negen seizoenen was hij trainer bij Feyenoord. Ook hij moest via de pers horen dat zijn taak hem werd ontnomen.

Danny Landzaat heeft ook bij onze club bespeeld. Sinds ruim een jaar zat hij in de trainersstaf. Dit weekend leidde hij Jong Feyenoord in Engeland tegen Southampton. Ook bij hem nam geen bestuurslid de verantwoordelijkheid hem te informeren over het feit dat hij opzij geschoven werd, hij hoorde het daar van een journalist.

Het bestuur van onze club hult zich in stilzwijgen. De interim-directeur Koevermans is onzichtbaar, de technische interim Troost komt niet verder dan algemene kreten.

De als nieuwe technische man genoemde Arnesen, wegens te geringe resultaten bij het ook al zwalkende Anderlecht ontslagen, heeft niet alleen als taak een goede opvolger van Dick Advocaat te zoeken. Hij kan wellicht de top van onze club uitleggen waar dat “Respect” op de shirt van spelers en scheidsrechters op slaat…