Reünie-elftal?

0
766

Nu we het tamelijk troosteloze seizoen 2018-2019 achter de rug hebben, volg ik zoals zoveel fans elk bericht over mogelijke versterkingen voor de komende competitie. En als je de diverse media mag geloven krijgt het Feyenoord 1 van volgend seizoen het karakter van “ouwe jongens krentenbrood”.

Daryl Janmaat spreekt openlijk uit dat hij graag terug wil naar De Kuip. Na een door blessureleed geplaagd seizoen heeft hij geen basisplaats bij Watford, maar nog wél een doorlopend contract. Dat zou naast een stevig salaris ook transfergeld kosten! Fer is transfervrij. Behalve Leroy’s salariseisen lijkt dat een kleiner probleem… Vincent Janssen lijkt bij Tottenham Hotspur (waar ken ik die club ook al weer van?) op dood spoor te zitten. Maar de Spurs zullen hem niet voor nop laten gaan. Dokken dus! En volgens de geruchten zou Elia de Turkse competitie graag verruilen voor de Eredivisie. Ook hier zal dat enige euro’s gaan kosten….

Zo’n vijftig jaar geleden zei toenmalig Feyenoordbestuurder Guus Brox al: “Wie zegt dat ik consequent moet zijn?” De uitspraak is weer van toepassing: Feyenoord meldde enige tijd terug dat men koos voor de eigen jeugd. Dat valt nauwelijks te rijmen met het organiseren van een reünie van voormalige spelers! De club geeft miljoenen uit aan een prima trainingscomplex voor aanstormende talenten, maar alleen de laatste weken is, los van de jonge spelers die dit afgelopen seizoen al andere keuzes maakten, een aantal jeugdige talenten naar de concurrentie overgestapt! Mats Knoester, overgestapt naar Heracles, legt in een interview met Voetbalprimeur uit waarom: een jonge speler krijgt bij Feyenoord weinig kansen.

Als we voor terughalen van gevestigde krachten kiezen is dat voor de korte termijn best aardig. Maar we moeten ons realiseren dat we de talenten weer afschepen met een nep-seizoen. Anders dan Jong AZ, Jong PSV, Jong Ajax, Jong Vitesse worden de jonkies te weinig in de gelegenheid gesteld échte ervaring op te doen. Slecht voor hun ontwikkeling, wellicht reden voor een aantal andere keuzes te maken….

Korte termijn politiek: ik herinner met de dure komst van Makaay, Hofland c.s. Financieel toen een aderlating, maar leverde het een kampioenschap op? Nee, wel dieprode cijfers op de begroting…. En bijna het einde van de club….

Probleem is momenteel ook de bestuurlijke situatie. Wie beslist waarover? De hoofdtrainer is weg, de nieuwe man niet ingewerkt, de technisch directeur de facto vleugellam, kandidaten voor die post bedanken om de beurt, er is grote onzekerheid over het wel of niet renoveren van het stadion… En het nieuwe uit-shirt is niet om aan te zien, maar dat terzijde..

Kunnen we met het Reünie-elftal ook het “Gouden Gids-uit-shirt” niet laten terugkomen?