Rondje Europa!

0
482

Na de goede tweede helft tegen de Israëli’s wisten we dat we zoals dat heet “Europa in gaan”. Nu kun je over het resultaat van de loting een uitgebreide studie opzetten, maar één aspect vervult me met vreugde: geen mallotige reizen naar de uithoeken van ons continent! Porto, Bern en Glasgow zijn goed bereikbaar, tenzij die Engelse zot Boris Johnson, een verre neef van Baudet, door zijn Brexit een reis naar Groot-Brittannië, en dus ook naar Schotland, plotseling lastig maakt!

Natuurlijk concentreren we ons eerst op de uitwedstrijd tegen Willem II! De “Kruikenzeikers” staan boven aan, laten we hopen dat dit na de confrontatie met de jongens van Jaap Stam niet meer zo is. Ik moet de Tilburgers wel complimenteren: elk jaar raken ze hun trefzekere spits kwijt, maar dan tovert men daar in Brabant weer wat onbekend buitenlands talent te voorschijn Knap werk. En Adri Koster laat dat stel leuk aan aanvallend voetballen, dat mag worden gezegd.

Toch even een paar opmerkingen over de drie Europese opponenten. Drie compleet anders voetballende elftallen. FC Porto, een typisch Portugese ploeg. Stug, harde verdedigers. Wat dacht je van het “beest” Pepe, ex-Real Madrid, als prototype van de Noord-Portugese verdediging? Een type Jaap Stam, maar dan één met voortdurend een uiterst slecht humeur! Toch mag je de aanval niet onderschatten, met de lepe Zé Luis en de snelle Mousa Mnega. Dat worden boeiende confrontaties.

De Zwitserse ploeg is, zoals het in het Duits heet, een echte “Traditionsverein”, de club hoort al tientallen jaren tot de betere ploegen in dat land. De echt Zwitserse kern wordt vaak aangevuld met buitenlandse spelers. Zo speelde oud-Vitessenaar Bert Theunissen er een paar jaren, ik meen dat hij er zelfs trainer is geweest. Anderzijds hebben Johann Vonlanthen en Toni Alleman Young Boys verlaten voor een Nederlandse club, ze kwamen beiden voor PSV in het veld, maar een groot succes is dat niet geworden. Young Boys probeert, anders dan Porto, verzorgd aanvallend voetbal te spelen.

Met onze Schotse tegenstander hebben we meer historische banden, veel Nederlanders droegen in Ibrox Stadium het blauw en wit. Ook een aantal Feyenoorders. Giovanni van Bronkhorst, Peter van Vossen, Michael Mols, Bert Konterman. Ook de nog zeer populaire Fernando Ricksen, de gebroeders De Boer, Ronald Waterreus en Arthur Numan waren gewaardeerde spelers.

De speelstijl van de Rangers ligt vaak dicht bij het Engelse “kick and rush”. De grote inbreng continentale spelers zorgden voor wat nuance. Ook de huidige trainer Stephen Gerrard kiest voor wat meer verzorgd voetbal.Wacht dacht je van dit “Nederlands Rangers elftal”?

Doel: Waterreus
Verdediging: Ricksen, Frank de Boer, Konterman, Gio van Bronckhorst
Middenveld: Ronald de Boer, Numan, Pieter Huistra,
Voor: Peter van Vossen, Michael Mols, Theo Snelders (noodoplossing..)

Één ding is zeker: er staan mooie Europese avonden te wachten. Maar eerst maar even naar Tilburg en met drie punten terugkomen!