Rotterdamse “Ruzie”

0
369

Na de reeks tegen de Zuid-Nederlandse teams is het nu tijd voor een tegenstander in de buurt: Het is de enige echte in Nederland: de stadsderby. Natuurlijk, de clash tussen FC Twente en Heracles stuwt de strijdbare gevoelens tussen de Tukkers ook op, de Limburgse fans van Fortuna en VVV hechten veel waarde aan de onderlinge confrontaties, maar de échte derby bestaat alleen in Rotterdam, als de jongens van Spangen de bespelers van De Kuip ontmoeten.

Los van de stand op de ranglijst: het is altijd een prestigestrijd als de ploegen uit Rotterdam-West en Rotterdam-Zuid elkaar bestrijden. Historisch gezien vonden sommige het vroeger een strijd van de stadse Spartanen tegen de boerse Feyenoorders, al tientallen jaren is het meer de clash van de “kleine” club tegen de “grote”.

Als we toch even een blik op de ranglijst werpen ligt het voor de hand ons Feyenoord tot onbetwistbare favoriet uit te roepen. Maar zo’n derby maakt bij de underdog extra krachten los. Zeker na de afgang tegen Utrecht zullen de mannen van Henk Fraser er alles aan willen doen om te tonen dat de bewoners van Het Kasteel een volwaardige Eredivisieploeg zijn.

En iets is mooier dat te lateien tegen de ploeg die in de “Dick Advocaat-ranglijst” fier op de eerste plaats staat!

Na de veegpartij tegen NAC feliciteerde een van mijn Bredase voetbalvrienden mij. “Eigenlijk is het voor jou jammer dat het zo goed gaat,” memoreerde mijn vriend Coen, “jouw stukjes zijn op z’n best als je iets hebt waarover je kunt mopperen!”

Over die opmerking moest ik even nadenken. Is er niets meer rond onze club om over te mopperen? Dicks elftal speelt degelijk voetbal, de verdediging geeft weinig weg, op sommige momenten ontrollen zich oogstrelende aanvallen.  Goed, Narsingh moet samen met Bozenik op extra-spitsentraining bij Robin van Persie, maar zo lang we winnen is dat een detail.

Je kunt het boek kopen door hier te klikken.

Meer zorgen maak ik me over de financiële situatie. De komst van Het Nieuwe Stadion lijkt steeds verder weg, waardoor de extra inkomsten die dat stadion volgens sommige optimisten zou opleveren uitblijven. Daarnaast is het onderwerp “buitenlandse investeerders” al een tijd lang niet meer aan de orde. Misschien ook wel beter: een investeerder stopt ergens geld in om daar winst uit te halen, of dat nu een investering in HEMA-winkels, internetbedrijven of voetbalclubs is. En de  winst komt bij een voetbalclub niet ten gunste van die club komt maar verdwijnt in de zak van de investeerder. Recent was er nog een documentaire op tv over de “investeerder” die geld in Roda wilde steken, met als enige doel er zelf veel geld aan te verdienen.

Ik heb al eerder aangegeven dat de enige manier om wat miljoenen binnen te halen de verkoop van een paar sterkmakers is. De geruchten over een verkoop van Berghuis worden steeds luider. Volgens sommige Britse kranten is Köckü al op weg naar Arsenal en staat Senesi in de belangstelling van enkele Italiaanse clubs.

Leuk als die jongens veel geld opleveren, maar met de verkoop van je beste spelers doen we meteen weer een stevige stap terug in sportief opzicht. Je kunt dan een eventuele contractverlenging van Dick Advocaat meteen vergeten, Dick gaat niet met een team dat kansloos voor een prijs is aan de slag!

Goed, eerst maar op Spangen de ploeg van Henk Fraser oprollen, en dan maar afwachten wat ons nieuwe-oude lid van de Raad van Commissarissen Boudewijn Poelmann kan betekenen!