Schijnt de zon achter de wolken?

0
374

Eigenlijk leeft een Feyenoordfan in twee werelden. De ene wereld, de wereld op het groene gras, twee keer 45 minuten met een brak van een kwartiertje om even met de maten bij te praten. Deze keer over de confrontatie met de FC Gloeilamp. In de rust leek het me dat we in de tweede helft zouden doorduwen, maar een oplettendheid vlak na het begin bezorgde ons weer een tegentreffer.

Het zou Dick toch ook moeten opvallen dat we vaak de eerste minuten van de wedstrijd of van de hervatting na rust tamelijk kwetsbaar lijken, alsof sommige spelers nog geestelijk aan de thee zitten.

Goed, ik ben absoluut niet objectief, maar ik vond dat we de meeste aanspraak op de drie punten hadden, daar in Eindhoven. Als we de buit hadden binnengehaald was de afstand op de Kaasboeren uit Alkmaar en 020 nog kleiner geworden….. Maar met het nog te spelen programma hebben we het voor een groot deel nog in eigen hand!

Naast de wereld van dat boeiende spelletje zit je als fan ook in een andere, mistigere wereld, de wereld van de wazige situatie rond de vraag wie nu de club leidt. In de beschreven eerste wereld is het duidelijk: Advocaat en Arnesen trekken aan de touwtjes, geen bestuurder die tegengas durft te geven, want dan krijgt hij het hele Legioen tegen zich…

Sjaak Troost is sinds zondag weer lid van  de Raad van Commissarissen. Eerst zat hij in die positie namens de Vrienden van Feyenoord, die hebben volgens zeggen alles eraan gedaan om hem er nu uit te houden, hij zou te veel een vriendje van Van Bodegom zijn. Volgens Johan Derksen is er sprake van een interne machtsstrijd: de Vrienden hebben een jaar of wat geleden met een financiële injectie Feyenoord gered, dat staat vast. Volgens Johan “de Snor” willen ze nu hun macht vast houden. De enige manier volgens hem is ze “uitkopen”, maar daar is veel geld voor nodig!

En geld is iets wat Feyenoord niet veel heeft…. Men roept wel dat door de verkoop van Larsson er veel geld is binnengekomen, maar dat is in werkelijkheid maar schijn: we hebben 4 miljoen voor hem betaald en 4 miljoen teruggekregen. Daarvan gaat aan “opleidingsvergoeding” een flink deel naar Heerenveen en de club waarvan de Friezen hem gekocht hebben, dus feitelijk lijden we verlies…

Als de Vrienden uitgekocht moeten worden, zal er geld gegenereerd moeten worden. Dat kan alleen door verkoop van spelers. De namen van Köckü, Berghuis, Senesi en Sinisterra worden vaak genoemd. Bij elkaar schat ik maximaal zo’n 50 miljoen euro. Of dat genoeg is om de “Vrienden” tevreden te stellen? Geen idee!

Wat ik wél weet is dat we dan financieel misschien “vrij” zijn, maar voetbaltechnisch een enorm probleem hebben. Door het oerdomme besluit niet mee te gaan in de voetbalpiramide zit achter het eerste elftal weinig potentieel, en op korte termijn is dat niet oplosbaar. Gekoppeld aan die situatie is de vraag wie de club als trainer-coach de komende jaren gaat leiden. Naar mijn gevoel gaat Dick Advocaat niet trekken aan een dood paard: hij gaat als “pensionado” niet aan de slag met een elftal dat kansloos is voor de prijzen, terecht!

In de ene wereld, de realiteit op de grasmat, schijnt de zon. Maar in de andere wereld trekken donkere wolken zich samen…