Servaes L’ami

Typetje

Door Servaes L’ami

Aboutaleb zal het niet overkomen. Voor zo ver ík het kan beoordelen is onze burgemeester er de man niet naar. Lees er echter de krant op na – hij hééft collega’s die wél graag met hun handen aan borsten en billen zitten!

Ooit zat bij de KNVB een bestuurder aan het roer, die op weg naar een vergadering in de auto een werkneemster bepotelde. De man had dikke pech. Het betrof een juriste aan wie hij zat. Nou, dan weet je het wel!

Bij Barend & Van Dorp hebben ze het er precies honderdvierenveertig uitzendingen over gehad! Het is buiten kijf dat praatprogramma´s geen bestaansrecht zouden hebben als er nooit eens iemand tot een spraakmakende uitspraak komt.

Je moet trouwens wel uitkijken met wat je zegt tegenwoordig. Vandaar dat ik niet zonder aarzelen opmerk een ietsiepietsie bang te zijn, dat ze bij #METOO toch een beetje zijn doorgeslagen. Angstcultuur is enigszins een groot woord. Maar ik ken iemand die niet meer naar de buurvrouw durft te kijken als ze langskomt.

En nog zoiets! Voorafgaand aan de wedstrijd tegen PSV stond Toine van Peperstraten Giovanni van Bronckhorst te interviewen. Vóór #METOO zou ik waarschijnlijk ruiterlijk van mening zijn geweest het erg jammer te vinden dat Hélène Hendriks geen dienst had die avond.

Maar het is intussen uitkijken geblazen. Zoiets zal je me dus niet gauw meer horen zeggen. Voor je het weet ben je een seksist. Eén onschuldig knipoogje en je krijgt alle Sylvana Simonsen van de wereld over je heen. Zonder pardon word je beschuldigd van ernstig seksueel overschrijdend gedrag. Dus ga ik de luwte in. Zeg ik voortaan gewoon liever Toine dan Hélène te zien. Leugentje om bestwil. Mag toch?

Zou Godfried Bomans anno nú trouwens nog zonder gedonder te krijgen tegen Marlene Dietrich kunnen zeggen in zijn nopjes te zijn als zijn vrouw één been bezat zoals zij er twee had? En Ischa Meijer, die Karin Bloemen met de klemtoon op jij toevoegde: ,,Nou, jíj hebt een aardige bos hout daar voor de deur!’’ Zou de meesterinterviewer van toen nu voor een ordinaire seksist zijn versleten of niet?

Twijfelgeval? Zeg het maar! Achteraf kan elke uitspraak of iedere beslissing tegen het licht worden gehouden. En dan is het altijd maar afwachten waar het op uitdraait en hoe je er vanaf komt. Op Varkenoord werden de trainers nagewezen toen iedereen nog dacht dat Vincent Janssen een wereldspits was. Nu hóór je ze niet meer, onze critici. Hetzelfde hangt op De Toekomst waarschijnlijk een andere handvol jeugdtrainers boven het hoofd.

Toen het besluit afkwam het A2-elftal op te heffen speelde daarin een zekere Philippe Sandler. Hij zou er toch beter aan doen naar een andere club uit te zien, werd hem te verstaan gegeven op dat lieve lispeltoontje dat alleen wordt gebruikt als ze ergens van je af willen. ’t Is overigens wel van de zotte dat PEC-trainer Van ‘t Schip min of meer met een eigen speler heeft lopen leuren, maar vooruit met de geit!

Nu ze bij Manchester City handel in Sandler zien, zit het er wel dik in dat de krantenartikelen er zitten aan te komen waarin de vraag zich opdringt of ze destijds hondenpoep in hun ogen hebben gehad bij Ajax. De 2,5 miljoen die ze in Manchester investeerden in de nieuwe wondervoetballer waren overigens niet toereikend om de plaatselijke krant ertoe te bewegen een bericht te wijden aan de transfer.

Maar zoals gezegd, míj zal niemand me de nek meer zien uitsteken. Ik doe voortaan net zo politiek correct als alle andere politiek correcte types in dit land, en dat zijn er nogal wat. Niemand zegt toch meer hoe hij er over denkt of doet zich anders voor dan hij is? Maar het zij zo. Dus daar gaat-ie!

Alle pitspoezen eruit? Blank is wit? Geen dartsdames meer met opgepompte voorgevels? Prima! Goed idee! Verstand komt met de jaren! Eindelijk volwassen! Beter laat dan nooit! Hadden ze veel eerder moeten doen!

René van der Gijp die de cabaretier uithangt en Margreet Dolman acteert? Vroeger zouden we erom hebben gegrinnikt. Nu niet meer. Dus zeg ik: foei René! Of moet ik Renate tegen je zeggen? Foute grap hoor! Zoiets doe je niet! Stouterd!

Politieke partijen die sponsors tot een advertentieboycot proberen te bewegen? Jullie doen wat je móet doen jongens! Daar zijn jullie voor! Zeg maar eens lekker waar het op staat. Nee, niks afgestrafte PvdA heulde vier jaar lang met het grootkapitaal en is nu druk bezig de butsen uit te deuken! Ís niet zo!

De PvdA lijkt Feyenoord wel. Anderhalf aardig wedstrijdje in december en de alles-is-anders-show staat aan. Vol met terug knokken, puntje voor puntje de concurrentie bijhalen, de FC Gloeilamp en 020 laten sidderen van angst! Maar chips… In vier januari-wedstrijden wéér acht punten kwijt! Eentje minder maar dan Sparta. En dat torst de rode lantaarn!

Nu ik het nog eens overdenk, zou Paul Haenen René van der Gijp nog een rekening sturen voor het lenen van zijn typetje Margreet Dolman? Weet je wat ook aardig zou zijn? Dat Frits Wester voor de lol Mark Rutte een keer vragen stelt vermomd als Frieda Wester zonder vooraankondiging. Ik zou dat gezicht van onze minister-president weleens willen zien…