Slap geklets in Amsterdam en Eindhoven, wedden in Breda

0
333

Uiteraard wens ik alle Feyenoordsupporters privé en sportief een prima 2020 toe!

Eigenlijk had ik verwacht dat tijdens de winterstop het een “schrijfstop” zou zijn, misschien onderbroken als Frank Arnesen ons zou verrassen door nieuwe aanwinsten of door afscheid te nemen van spelers die in de toekomst van weinig belang zouden zijn.

Nu is de terugkomst van een drietal verhuurde spelers geen spectaculair nieuws. Ik heb al maanden geleden geschreven dat de samenwerking met FC Dordrecht niets aan de ontwikkeling van Feyenoordtalenten toevoegde: spelen in de kelder van de KeukenkastjesKompetitie is nou niet iets waar je als jong talent beter van wordt.

Andere zaken rond Feyenoord zijn op het moment niet sensationeel. Een Rotterdamse waarzegster heeft verklaard dat het nieuwe stadion er niet komt. Zelfs voor iemand die niets heeft met astrologie, glazen bollen of koffiedik kijken is die voorspelling geen waagstuk: een ingewijde in het stadiondossier vertelde me onlangs dat door de gewijzigde plannen een groeiend deel van de Rotterdamse gemeenteraad zich grote zorgen maakt. De Provincie Zuid-Holland stelt ook vraagtekens bij aspecten als externe veiligheid, geplande detailhandels rond het stadion, de aanleg van een bedrijventerrein, de planning van woningen. Er zouden 32 (!!) Instanties bij het al of niet toekennen van vergunningen betrokken zijn….

Onze helden zijn op trainingskamp in Spanje, een land waar ook 12 andere eredivisieclubs hun tenten hebben opgeslagen. 020 en de FC Gloeilamp zijn naar Qatar gegaan, ondanks de kritiek van veel organisaties dat de dictators daar de aanwezigheid van de Nederlandse clubs zullen misbruiken voor hun propagandadoeleinden. Ook wijst men op het feit dat de bouw van de stadions door zwaar onderbetaald gastarbeiders  veel van die werkers het leven heeft gekost: veiligheid voor de bouwvakkers was niet zo belangrijk.

Wat me erg stoorde was de slappe rechtvaardiging van de twee eindverantwoordelijken uit Amsterdam en Eindhoven. Edwin van der Sar heeft waarschijnlijk geen geschiedenis gehad op school. Zijn argumentatie dat je sport en politiek gescheiden moest houden roept toch grote vragen bij me op. Was hij met zijn ploeg ook naar Zuid-Afrika onder het apartheidsregime gegaan? Gaat hij met 020 ook naar Noord-Korea? Hoe was zijn houding geweest als Nazi-Duitsland rond 1938 zijn ploeg had uitgenodigd voor een wedstrijd? Nog steeds sport en politiek scheiden, Edwin? Gehuichel! Zeg eerlijk dat je de poen wilt pakken!

Ik had een vrij hoge pet op van Toon Gerbrands. Het leek me een degelijke man met een realistische kijk op de wereld om ons heen. Zijn argument om toch naar Qatar te gaan was: “Tja, als je daar niet heen mag kun je nergens meer heen!” Toon, wat dacht je van Spanje of is daar het paspoort van Bruma niet geldig?

In Breda is het weer carnaval: zo’n 13 trainers in 12 jaar! Nét voor oudjaar lukte het nog om Brood te ontslaan. Het rare is dat de fans nog nauwelijks opgewonden raken, men raakt aan de chaos gewend. Men is nu al weddenschappen aan het afsluiten wie de nieuwe trainer wordt en op welke datum hij ontslagen wordt. Inzetten kan nog!