Sombere wolken….

0
439

Al jaren trek ik met een vaste maat, Martijn, op in alles wat rond Feyenoord speelt. Lief en leed hebben we samen gedeeld, wat meer leed trouwens. Maar dat hoort er voor een fan van Rood en Wit bij, lijkt….

Nu heeft mijn voetbalvriend geen inspraak bij mijn bijdrage aan dit medium. En dat levert elke keer commentaar! “Jij bent veel te positief!” is de ene keer de kritiek. Bij mijn volgende bijdrage krijg ik te horen dat ik eens kritisch moet schrijven over “dat volk in het Maasgebouw”.

Mijn vorige bijdrage, over de commerciële gedachten rond shirtreclame” deugde volgens Martijn ook niet. Wellicht komt dat omdat hij zich onmiddellijk richting de Feyenoordfanshop spoedt om het nieuwste tenue aan te schaffen. Goeie zaak, die wisselende shirts, vond hij.

Het mooie was dat onder mijn stukje een reclame stond. Op zich logisch, op een website. Deze reclame van een gerenommeerde webshop bood het shirt aan waarin Stefan Petterson, een van de meest sympathieke spelers van die club, in 1992 de finale tegen Torino in de UEFA up heeft gespeeld. Inclusief echtheidscertificaat €599,95.

Ik suggereer niet dat het bedrog is, maar de toevoeging dat je binnen 14 dagen mag ruilen verbaast mij! Speelde Stefan met twee shirts? Heeft het reserve shirt een reserve echtheidscertificaat? Als je me niet gelooft, even googlen!

Vond ik dat shirtgedoe nog om te lachen, mijn glimlach verdwijnt bij sterker wordende geruchten rond de UEFA. Men wil naar een situatie met 32 clubs in De Europese  champions Competitie, 8 poules van 4. Daaronder de huidige Europa League, met een promotie/degradatie-regeling. Het totale verhaal staat in VI, mijn column is te klein om het helemaal uit te leggen.

Het houdt wél in dat de nationale competitie minder belangrijk wordt. Stel, PSV wordt derde maar zit al in “het Europese Systeem”, dan doen ze toch mee aan de Championsleague en kampioen Feyenoord niet…

Het hele nationale systeem van play-offs in de Eredivisie, voor veel clubs een rendabel en leuk toetje, kan in de vuilnisbak, vanaf februari is de competitie, als die dat al was, eigenlijk overbodig.

Tweede gevolg is de grote toename van Europese wedstrijden. Dat houdt in dat de “grote Nederlandse clubs” eigenlijk een schaduwelftal moeten hebben: team A speelt Europees, team B de Eredivisie. Alleen PSV en AJAX zijn daar toe in staat, wij hebben al moeite een representatief ‘gewoon’ elftal te creëren…

Wat betreft de invulling van de clubs in die Europese topliga’s: Engeland levert minstens 8 ploegen, Spanje 8, Italië 6, Duitsland 6, Portugal 4, Turkije 3, Griekenland 2, Zwitserland 2, ga zo maar door! In ons land, hoe triest het ook is, komen alleen PSV en AJAX momenteel in aanmerking….

“Het Maasgebouw” heeft alle energie in “Feyenoord-city” gestopt. Even positief denken: het nieuwe stadion komt er. Dan hebben we het mooiste stadion van Europa en spelen voor 5000 man tegen Kozakken Boys, Spakenburg en Excelsior Maasluis…

Gelukkig haalt Martijn nog een biertje voor me.