Strafschop!

0
635

Tja, daar zitten we dan! Competitie op slot, gefrustreerde Friezen en boze Achterhoekers, beledigde Utrechters. En bij al die verdrietige fans, die van ADO vol vreugde. Terwijl in Waalwijk breedlachend de seizoenkaarten voor weer een jaar Eredivisie worden aangeschaft.

Met nog acht, voor sommige ploegen negen, matches te gaan nam de KNVB een veel bekritiseerd besluit. Logischerwijs gevolgd door een gang naar de rechter en de vraag om een Algemene Ledenvergadering.

Los van de sportieve consequenties zijn er ook op andere vlakken ingrijpende gevolgen. In de eerste plaats dreigen grote financiële problemen, voor clubs en stadions. Geen wedstrijden betekent het wegvallen van veel inkomsten. Met name in de Keukenkastjeskompetitie hebben al veel clubs moeite de eindjes aan elkaar te knopen, zeker als de televisierechten nog weg vallen.

Daarnaast zijn alle tv-kijkers de reeks herhalingen van “klassieke wedstrijden” als de titanenstrijd Loosduinse Boys tegen Moerdijk United uit 1893 spuugzat. Actueel voetbal, dat willen we!!

In veel Europese landen probeert men op één of andere manier de competitie voort te zetten. In Portugal wil men, net als in Duitsland, trachten het geheel af te ronden. In ons land lijkt de zaak op slot. Nu kwamen Erik Dijkstra en Frank Evenblij, sportjournalisten, met het idee de wedstrijden in een speciale vorm te laten doorgaan: in plaats van twee keer vijfenveertig minuten elf tegen elf wordt de wedstrijd een strafschoppenserie.

Ik geef toe dat ik het eerst een leuke grap vond, maar de heren hebben me overtuigd.

We spelende resterende wedstrijden door  elke ploeg vijf penalty’s te laten nemen. De ploeg met de meest benutte strafschoppen in de serie wint en krijgt drie punten, de ander nul. Worden er evenveel benut, beide ploegen bijvoorbeeld drie, dan  gelijkspel, dus één punt.

Zo hebben we in de Eredivisie per speelronde negen wedstrijden, goed genoeg voor een prima tv-avond of middag. Leuk voor Fox en Studio Sport, fijn voor de sponsors, goed voor de fans! Uiteraard alles binnen de 1.5 meter strategie.

In de Keukenkastjeskompetitie staan voor alle clubs nog negen wedstrijden gepland. Daar gebruiken we dezelfde opzet. Op dezelfde wijze kun je de promotie van Cambuur en De Graafschap naar de Eredivisie officieel maken en ook hier levert dat nog negen leuke middagen of avonden op!

Op deze manier, iedere ploeg heeft gelijke kansen, breng je de competities tot een goed einde. Natuurlijk, het is niet ideaal, maar deze aanpak is een veel eerlijker manier dan de door Gudde c.s. gekozen oplossing. En wat ook belangrijk is: in deze rare weken hebben we weer voetbal in ons hoofd: voorbeschouwingen, analyses, leuke VAR-momenten, actuele berichten in de geschreven pers en op tv.

Zelfs de bekerfinale kan op deze manier worden afgewerkt, en halen we de frustratie bij Cambuur, De Graafschap en Utrecht weg, een eerlijkere gang van zaken dan de KNVB-oplossing!

Blijf gezond, en Ronald Koeman: spoedig herstel!