To be or not to be….

0
691

“Te zijn of niet te zijn..” De woorden die Shakespeare Prins Hamlet liet uitspreken hebben momenteel een extra wrange klank. We worden elke dag geconfronteerd met het leed dat de virusinfectie de wereld aandoet. TV-programma’s, kranten, de ziekte heeft de wereld in een knellende greep.

De hedendaagse helden zijn de mannen en vrouwen die zich inzetten om de strijd te winnen, van artsen tot schoonmakers, van de mensen van de thuiszorg tot de boodschappenbezorgers.

De helden van de sport hebben twee stapjes teruggedaan. Sommigen geven blijk dat grote sportieve kwaliteiten niet per definitie gepaard gaan met sociaal inzicht: in deze tijd met je “matties” stoer gaan voetballen is niet bepaald een slimme actie… En dat dan trots on line zetten is bijna beledigend voor de zieke medemensen.

Uiteraard heeft de crisis vergaande consequenties, ook voor de sportwereld. En opvallend is de onmacht van diverse sportorganisaties om een goede strategie te vinden. De UCI, de wereldwielrenbond, blinkt uit in het nemen van vage besluiten, zonder overleg met de landelijke bonden en de grote commerciële ploegen. Het IOC, het internationaal Olympisch Comité, besluit pas tot uitstel van de Spelen nadat diverse landen en federaties hebben aangekondigd dit jaar niet naar Japan te komen.

Ook in de voetbalwereld is het chaotisch: de FIFA en de UEFA zitten bepaald niet op één lijn. De ene nationale bond beëindigt de competitie per direct, in Wit-Rusland wordt mét publiek nog steeds gespeeld. In België is Club Brugge tot kampioen verklaard,  gezien de royale voorsprong heel logisch. In Engeland overweegt men geen kampioen vast te stellen, wat voor Liverpool gezien hun enorme voorsprong op de rest heel triest zou zijn.

Bij ons is het zoals gebruikelijk ook een zooitje. Men spreekt af een concrete uitspraak wat later te doen. Maar wat gebeurt? Overmars wil meteen stoppen en dreigt anders AJAX uit de competitie terug te trekken. Dat laatste hoop ik al jaren, maar dat terzijde..

En na de uitspraak van de Amsterdamse technisch directeur buitelen de vertegenwoordigers van diverse clubs over elkaar heen om hun mening over het probleem te uiten. Koevermans verwijt de anderen dat ze de afspraak om op een gegeven moment met een unanieme verklaring te komen aan hun laars lappen…. Mark lijkt daar zelfs verbaasd over te zijn. Enigszins naïef, vind ik. Eigen belang eerst, verantwoordelijkheid nemen voor het gehele betaald voetbalbolwerk doet men niet!

Natuurlijk zitten er veel haken en ogen aan het nemen van een beslissing. TV-contracten met Fox, stadionhuur terwijl er geen kaartjes worden verkocht, geen horeca-inkomsten, doorlopende salarissen, aflopende contracten, mogelijk nieuwe shirtsponsors..

Ik heb in mijn vorige column al verteld dat voetbal in algemene zin in het leven een bijzaak is. Maar gezien dat er los van de amusementswaarde ook in Nederland voor veel individuele personen een maatschappelijke loopbaan aan verbonden is, is het meer dan de waarde van een spelletje.

“Te zijn of niet te zijn”.. Voor veel clubs op dit moment een cruciale vraag.

Blijf gezond!