Door Boudewijn Warbroek

Terwijl we misschien dus op weg zijn naar die gouden beker, zijn we ook in moordend tempo op weg naar de afgrond. Dan doel ik op het onwaarschijnlijk idiote plan voor Feyenoord City. Als deze luchtfietserij werkelijkheid wordt, ben ik bang dat het de ondergang van onze club gaat worden. Ieder weldenkend mens kan bedenken dat Feyenoord vier of vijf maatjes te klein is voor deze giga-investering van om en nabij de 400 miljoen euro. Alleen al voor de voorbereidingskosten moet 17,5 miljoen euro worden geleend. Hierover moest maandenlang worden onderhandeld met, godbetert, Goldman Sachs. En dan heb je nog niks. Behalve dan een forse schuld bij een Amerikaanse investeringsbank, met nota bene De Kuip als onderpand.

Ik ga hier niet eens in op al die waanzinnige aannames over te verwachten bezoekersaantallen en beloofde verhogingen van spelersbudgetten. Ook heb ik het niet over de manier waarop de beleidmakers ons willen dwingen om met de fiets, lopend, of met het openbaar vervoer naar het stadion te komen en daar per wedstrijd ik-weet-niet-hoeveel euro’s uit te geven aan eten of drinken. Ze zijn compleet gestoord geworden. Maar ondertussen hebben deze mannen wel de toekomst van onze club in handen. Het is om gek van te worden.

Duidelijk is dat een aantal mensen en bedrijven goud-geld gaat verdienen aan het nieuwe stadion. Voor hen loopt de teller nu al, dankzij die lening bij Goldman Sachs. Wat dit alles gaat betekenen voor onze geliefde club, zal deze lieden een worst zijn. Als ze straks maar stenen kunnen stapelen. Om nog maar te zwijgen over Goldman Sachs zelf. Want deze bank stapt niet uit liefdadigheid in dit project.

Lees de rest van de column in het Stadion Sport Nieuws van komende woensdag.

De journalist Boudewijn Warbroek (1963) bezoekt wedstrijden van Feyenoord sinds 1975. Hij werkt als vrijwilliger voor supportersmagazine Hand in Hand en Stadion Sport Nieuws, en schreef mee aan ruim tien boeken over Feyenoord en is columnist bij Dagblad010