Het is stil aan het transferfront bij Feyenoord. Alhoewel, het contract met Nicolai Jørgensen  is met een jaar verlengd en ook kwam vandaag het bericht naar buiten dat Feyenoord de contracten met Steven Berghuis en Jens Toornstra wil verlengen. Dat is logisch want deze drie spelers hebben het grootste aandeel in de doelpunten die Feyenoord de afgelopen maakte. Wel is het jammer dat er vandaag ook een begin is gemaakt met het moddergooien tussen Sjaak Troost en Tonny Vilhena.

Hoe het precies ligt zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen, maar eigenlijk is dit bericht kenmerkend voor het beleid wat op dit moment wordt gevoerd bij Feyenoord. Op dit moment is er eigenlijk helemaal niks duidelijk bij Feyenoord.

Alhoewel? Het is een feit dat er diverse jeugdspelers Varkenoord hebben verlaten om hun geluk bij Ajax of PSV te beproeven. Het is een feit dat er nog geen enkele versterking voor de selectie is aangetrokken terwijl komende maandag alweer de voorbereiding op het nieuwe seizoen begint. Wat ook een feit is dat deze eerste training besloten is. De eerste openbare training is zondag 30 juni. Waar nog niet zolang geleden de eerste training van het seizoen leidde tot een massale opkomst van Feyenoorders zal dit waarschijnlijk nu niet het geval zijn.

Het lijkt er zelfs op dat er op dit moment maar één doel is bij de directie van Feyenoord namelijk het hoe dan ook doordrukken van de bouw van een nieuw stadion. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik niet op een nieuw stadion zit te wachten. Ik kom nu zo’n beetje veertig jaar in De Kuip en daar ligt dan ook mij gevoel. Bij alle hoogte- en dieptepunten die we bij Feyenoord hebben meegemaakt speelde de sfeer in het stadion een enorme rol. Ja, ik ben misschien een sentimentele ouwe zak, maar ik ben nog wel gezegend met een ontiegelijke clubliefde.  

Het is daarom wel duidelijk dat ik kritisch kijk naar alle plannen die gepresenteerd worden omtrent Feyenoord-city. En ik moet eerlijk zeggen, het kost mij geen enkele moeite om kritisch te blijven. Hoeveel verschillende rapporten en position papers zijn er door de ontwikkelaars al aan de gemeenteraad aangeboden? Hoe vaak zijn prognoses en inkomstenplaatjes al aangepast om tot een positieve weergave van de cijfers te komen? Hoe veel verschillende impressies hebben we al gezien van het nieuw te bouwen stadion?

Ik heb zelden een plan gezien wat zo slecht gepresenteerd wordt. De geruchtenmachine draait op volle toeren. En dan vooral geruchten die slecht zijn voor de mensen achter Feyenoord-city. En niet alleen geruchten komen naar buiten. Ook de mensen achter Feyenoord-city zelf brengen regelmatig nieuws naar buiten waarvan je heel misschien zou kunnen denken dat dit minder mooi is dan dat het klinkt.

Als de communicatie vanuit Feyenoord-city eens wat adequater zou zijn, dan zou dit misschien een heleboel rust geven rondom de voetbalclub Feyenoord. Want laten we eerlijk zijn: zitten we te wachten op een vak vol met kinderen die gratis een wedstrijd komen bekijken bij Feyenoord? Is het waar dat de seizoenkaarten aan de lange zijdes van het veld  1.000 gaan kosten? Is het een risicovolle investering van meer dan 400 miljoen euro waard, om je spelersbudget te kunnen verhogen met 7,5 miljoen euro? Is het haalbaarheidsonderzoek het waard om De Kuip (onze Kuip) als onderpand te geven bij Goldman & Sachs? Een onderpand wat het failliet van Stadion Feyenoord zou kunnen betekenen.

Allemaal vragen waarop eigenlijk geen antwoord komt. Het enige dat de voorstanders van Feyenoord-city mij kunnen vertellen dat we een spelersbudget krijgen van 25 miljoen euro en een heel mooi stadion. Maar ten koste van wat?

Ik ben bang ten koste van de club waarop ik en veel anderen verliefd op zijn geworden.