Wat een puinhoop!

0
502

Ach, je schrijft een spottend stukje over de afloop van de Coronacompetie… Voor degene die mijn vorige column gemist heeft: ik voorspelde dat ADO en RKC niet zouden degraderen. Natuurlijk beschreef ik een situatie die pure fantasie was, ik kon me niet voorstellen dat het zo zou gaan…

Nu vrees ik dat Gudde mijn stuk serieus als advies heeft overgenomen. Dat was niet de bedoeling!

Kijk, AZ en AJAX Champions-league, dat kun je nog uitleggen. Ondanks het feit dat de clubs in de top 6 een verschillend aantal wedstrijden hebben gespeeld. Op grond van het doelsaldo, hoe wrang het ook is, is de redenatie bij het bepalen wie nummer 1 is en wie nummer 2 ook te volgen. Feyenoord groepsfase Europa-league is vanuit die visie ook logisch, de positie van PSV begrijpelijk.

Dan de resterende plaats voor Europees voetbal: FC Utrecht 3 punten achter Willem II máár een wedstrijd minder gespeeld, met een veel beter doelsaldo. Neem daarbij in beschouwing dat de FC Utrecht bekerfinalist was! De frustratie van de Utrechtenaren over het besluit van de KNVB is volkomen begrijpelijk.

Even terug naar mijn “voorspelling”: RKC en ADO degraderen niet. Ik heb helemaal niets tegen beide clubs, de Waalwijkers speelden leuk voetbal en ADO heeft met hun “knuffelaanhang” een fantastische indruk gemaakt bij hun bezoek aan De Kuip.

Maar RKC had een achterstand van 11 punten op nummer 16, ADO miste 7 punten…

In de Keukenkastjeskompetitie had nummer 1, Cambuur, 11 punten voorsprong op de derde in de rangschikking, Volendam. De Graafschap stond 7 punten los.

Het leek en lijkt mij niet meer dan logisch als de Friezen en de Superbieren promoveren, desnoods in een structuur waarin er vanuit de Eredivisie niemand degradeert.

De procedure rond de besluitvorming was zó chaotisch dat het idee van Donald Trump afkomstig had kunnen zijn. De KNVB kwam met drie opties, waarbij uiteindelijk 1 optie reëel bleek: de onderste twee van de Eredivisie degraderen, de bovenste twee van de Keukenkastjeskompetie promoveren.

De uitslag van de peiling over deze opzet liet aan duidelijkheid weinig te wensen over: 9 clubs onthielden zich van stemming, 9 waren tegen en 16 vóór.

Toch vond de KNVB-directie dit een onduidelijke uitslag: maar 16 van de 34 clubs waren voor…. Ik zou liever zeggen: maar 9 van de 34 clubs waren tegen! Een kleine minderheid!

Hoe nu verder? Ik ga niet nog een keer wat voorstellen, ik kijk wel uit. Nou ja, twee dingen weet ik zeker: ten eerste hebben de sportprogramma’s en kranten de komende weken weer veel stof tot discussie.

Ten tweede: een aantal advocaten wrijft zich tevreden in hun handen. Dat wordt weer veel geld verdienen!

foto FRFC 1908