We winnen op z’n Duits…

0
307

De grap van Gary Lineker, de voormalige Engelse topspits is oud. “Voetbal is een spel van twee ploegen dat 90 minuten duurt en aan het eind winnen de Duitsers..”

Nu was onze eerste oefentegenstander een Duitse club.

TSG 1899 Hoffenheim….  In Marbella de tegenstander van ons Feyenoord.  De club lijkt nog ouder dan onze trots, maar dat is een beetje nep: in 1899 startte men met een gymnastiekvereniging, pas in 1921 begon men met een voetbalafdeling. Sinds een paar jaar draait de club heel behoorlijk mee op het hoogste Duitse niveau, en dat terwijl Hoffenheim nog geen 3300 inwoners heeft….

Sinds dit jaar is een oude bekende, Alfred Schreuder, geassisteerd door Dick, daar de technische baas en gezien de zevende plaats gaat hem dat goed af.

De eerste helft was uit Rotterdams perspectief niet om aan te gluren! Voortdurend stonden er 21 spelers op de helft van Feyenoord, de Duitse keeper had alle tijd wat tapas te gaan eten of de flamenco te dansen. Dat we met 0 – 1 de rust in gingen was een flauwe afspiegeling van de verhoudingen.

Het leek of Advocaat was Spaanse peper in de thee had gedaan, na de pauze kwam er wat meer vuur in het Rotterdamse spel. Maar het bleef aanvallend het bekende beeld: het ontbreekt aan offensieve automatismen, Sinistera is ijverig maar heeft weinig rendement, Berghuis zat niet in de wedstrijd en Nicolai straalt net zo veel zelfvertrouwen uit als een koe op weg naar de slager.

En van het middenveld moesten we het dit keer ook niet hebben. Tapia kapt en draait, waarmee hij elke snelheid uit het spel haalt, Köckü en Toornstra moesten veel energie steken in het opvullen van de gaten. Pas na de wissels kwam er wat meer duidelijke pressie, met een briljante counter en twee Duitse verdedigingsblunders trokken we toch nog aan het langste eind.

Het blijft wachten op de twee beloofde versterkingen. Kelly drukt niet meer op de loonlijst en volgens geruchten is Ayoub op weg naar het buitenland. Nu is het de vraag in hoeverre geruchten op werkelijkheid gebaseerd zijn. Guidetti schijnt hoog op Advocaats verlanglijstje te staan. Of we daar blij mee moeten zijn? Na Johns voortreffelijke optreden in ons Rood en Wit is zijn loopbaan weinig succesvol geweest. En we weten: resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst!

Zo is ook te lezen dat de Rus Smolov, ook een oude bekende in De Kuip, kandidaat voor een contract is. Dat verbaast me nog meer dan een eventuele terugkeer van Guidetti. Smolov is geen spits, meer een aanvallende middenvelder. Erg succesvol was hij in ons shirt niet: elf wedstrijden, nul doelpunten. Naar mijn idee hebben we middenvelders genoeg!

Ook de naam van Jermain Lens gonst rond De Kuip. Hij is in Turkije overbodig, maar of hij bij ons hetzelfde kan verdienen als bij Besiktas is de vraag. Gezien zijn leeftijd kun je hem moeilijk een investering voor de toekomst noemen.

Benieuwd wat ons nog aan geruchten én gerealiseerde zaken te wachten staat!