Wie kan het zeggen?

0
524

Je kent dat gevoel, elke zomer weer: de competitie is al weken afgelopen, het nieuwe seizoen nadert, maar de onzekerheid over de samenstelling van het vlaggenschip van je club, het eerste elftal, is nog groot.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit nu sterker is dan voorgaande jaren. Niet alleen bij ons, maar ook bij de concurrenten. Bij Ajax grote onzekerheid over Neres en Zyech, in Eindhoven twijfelt men over het aanblijven van Bergwijn en Lozano. En bij ons is er geen duidelijkheid over Berghuis en Jørgensen. Is de laatste geblesseerd of is een transfer in voorbereiding?

Sommige onzekerheden hangen samen. Als Neres weg gaat willen de Amsterdammers Bergwijn halen, waarop PSV het oog laat vallen op Steven Berghuis…. Voor een trainer geen prettige situatie!

De oefenmatch tegen Darmstadt was niet erg flitsend. En veel inzicht in de visie van Stam kreeg je ook niet. Geen Narsingh, Larsson, Jørgensen, Fer, Hansson, Verdonk of Nieuwkoop op het veld, noch in de eerste, noch in de tweede helft. Als de ‘gevestigde orde’ meedraait heeft dat tot gevolg dat het grootste deel van de mannen die tegen de Duitsers meededen weer nietszeggende wedstrijden gaan spelen, omdat Jong Feyenoord niet in de voetbalpyramide meedoet. Dus weer een aantal wedstrijden die nergens over gaan en weer geen gelegenheid voor een goede ontwikkeling van onze talenten! Dat er talenten zijn, was bij vlagen te zien tegen Darmstadt..

Het tweede grote vraagteken in deze zomerperiode is de stadionkwestie. Enerzijds lijkt de politieke steun in de gemeenteraad af te kalven, sommige raadsleden vinden het binnenhalen van het Songfestival belangrijker dan de toekomst van Feyenoord, anderzijds worden door kritische rekenmeesters vraagtekens gezet bij de grootte van de “winst” die de club zou hebben bij het nieuwe stadion. De eens genoemde 25 miljoen euro wordt door bijna niemand nog serieus genomen.

Ik wil nog even ingaan op de situatie van Leroy Fer. Hij wil dolgraag weer in het Rood en Wit spelen, maar vraagt zich af hoe het Legioen hem zal ontvangen. Een terechte vraag. Toen Kuijt uit Rotterdam vertrok was dat naar een buitenlandse grootheid, iets wat iedereen hem gunde. Fer echter ruilde Feyenoord om voor FC Twente, iets wat hem niet in dank is afgenomen. In mijn omgeving wordt dan ook gezegd dat Leroy alleen maar terug wil omdat Swansea City zijn contract niet verlengde en hij clubloos is. En de vraag of we hem als “De Verloren Zoon” moeten terughalen wordt door mijn meeste voetbalvrienden negatief beantwoord.

Nu is de zaakwaarnemer van Fer ene Rob Jansen… Juist, de adviseur van Feyenoords interim-technisch directeur Troost. Tel 1 en 1 bij elkaar op en dan heeft Fer een contract..

Eigenlijk is de voetbalwereld best logisch.